Mladomisnici u Stepinčevom Karmelu

Mladomisnička zahvala Bogu za dar svećeništva

Na uočnicu prvog dana ljeta, u utorak, 20. lipnja, mladomisnici zagrebačke nadbiskupije vlč. Željko Nestić, Brezovica, Danijel Hačko, Sveta Jana, Krunoslav Kolar, Kraljevec na Sutli, Tomislav Šagud, Zagreb, i Mario Dukić, Zaprešić, te vlč. Dominik Jarić iz Vrbovca u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, predvođeni svojim duhovnikom vlč. Vladom Razumom, zahvalili su svečanom euharistijom na daru svećeništva dobrome Bogu, Majci Božjoj i sestrama karmelićankama.
Nastavi čitati Mladomisnici u Stepinčevom Karmelu

Godišnje hodočašće članova austrijskog Karmelskog svjetovnog reda

U subotu 17. lipnja 2017. održan je nacionalni susret i zajedničko godišnje hodočašće (Sternwallfahrt) članova OCDS-a Austrije u Stift Reinu i našem samostanu u Grazu. Na susretu su sudjelovali i prior gračke zajednice o. Petar i novak br. Jakov sa svojim roditeljima koji su tada bili u posjeti zajednici.

Susret je započeo u 10 sati svetom misom u opatiji Stift Rein, najstarijoj cistercitskoj opatiji u kojoj redovnici u kontinuitetu žive od njezina osnutka 1129. godine.
Nastavi čitati Godišnje hodočašće članova austrijskog Karmelskog svjetovnog reda

Objavljena knjiga o. Ivana Podgorelca

Sredinom ožujka ove godine izašla je knjiga o. Ivana Podgorelca Marienrede, nicht Mariologie. Die Gestalt Marias bei Karl Barth. Objavljena je u nizu “Mariologische Studien” izdavačke kuće Friedrich Pustet iz Regensburga. Knjiga je malo prerađen i za tisak pripremljen doktorski rad “Die Gestalt Mariens in Barths Marienrede. Stellung, Aufgabe und Bedeutung Mariens im Heilsplan Gottes bei Karl Barth”.

Nastavi čitati Objavljena knjiga o. Ivana Podgorelca

Koncert u Stepinčevom Karmelu

Prijatelje Karmela i ljubitelje klasične glazbe ugodno je na svetkovinu Presvetog Tojstva, u nedjelju 11. lipnja, svojim bogatim koncertom iznenadio i oduševio mladi glazbenik iz Varaždina Nikola Hrupek.
Svetu misu predvodio je i uvjerljivo propovijedao don Stjepan Bolkovac, SDB. Tajna Presvetog Trojstva više se razumije srcem nego li mozganjem, jer „Bog ne stane u našu glavu, prevelik je, ali može ući u naše srce da ga spoznamo i slijedimo“, rekao je propovjednik. Nakon mise zajedno je sa sestrama i vjernicima pozdravio burnim pljeskom mladog umjetnika Nikolu, koji je otmjeno uzvratio.
Nastavi čitati Koncert u Stepinčevom Karmelu

Teološka večer “Pisma karmelićankama”

Studenti kolegija “Izabrane teme eshatologije” V. godine Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, zajedno s profesorom, doc. dr. sc. Borisom Vulićem, posjetili su u utorak, 6. lipnja, Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj i susreli se s cijelom samostanskom zajednicom. Tom je prigodom održana i teološka večer pod nazivom “Pisma karmelićankama”. Susret je vodio dr. Vulić, koji je nakon molitve, u uvodnoj riječi zahvalio sestrama i studentima za prihvaćanje inicijative da u međusobnom dijalogu rastu u vjeri i duhovnosti, a time i u svojoj ucijepljenosti u Krista i njegovu Crkvu.
Nastavi čitati Teološka večer “Pisma karmelićankama”

Izbor provincijalnih savjetnika i priora

Drugog dana provincijalnog kapitula izabrani su članovi provincijalnog savjeta. Za prvog savjetnika izabran je o. Petar Janjić, za drugog o. Zvonko Martić, za trećeg o. Vinko Mamić, a za četvrtog o. Jure Zečević. Birani su i priori pojedinih zajednica. Prior samostana u Somboru postao je o. Bernardin Viszmeg, samostana u Remetama o. Stjepan Vidak, splitskog samostana o. Zlatko Pletikosić, krčkog o. Dominik Magdalenić, samostana na Buškom jezeru o. Zvonko Martić, samostana u Sofiji o. Joan Hadziev, samostana u Grazu o. Petar Janjić, dok je prior naše zajednice u Rimu ostao o. Dario Tokić. Za provincijalovog pratitelja (sociusa) na sljedećem generalnom kapitulu izabran je o. Dario Tokić, dok je njegov zamjenik o. Franjo Podgorelec. Neka dragi Bog blagoslovi i vodi svu braću izabranu na poglavarske službe.
Nastavi čitati Izbor provincijalnih savjetnika i priora

O. Srećko ponovo izabran za provincijala

Na duhovski ponedjeljak, 5. lipnja 2017., u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru započeo je kapitul Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa. Prvoga dana braća okupljena na kapitulu ponovno su izabrala dosadašnjeg provincijala, o. Srećka Rimca, za provincijala u idućem trogodištu. Za našeg ponovno izabranog provincijala molimo vodstvo Duha Svetoga, zagovor i zaštitu Blažene Djevice Marije, Majke i Kraljice Karmela, i njezinog zaručnika sv. Josipa, zaštitnika naše provincije, te vaše molitve.
Nastavi čitati O. Srećko ponovo izabran za provincijala

SJEDNICA SAVJETA UDRUGE “BL. ALOJZIJE STEPINAC”

Na blagdan Gospe Fatimske, 13. svibnja 2017., u Karmelu sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću održana je prva redovita sjednica Savjeta u novom trogodištu rada Udruge “Bl. Alojzije Stepinac” bosonogih karmelićanki u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini. U radu sjednice sudjelovale su s. M. Jelena od Krista Kralja, Lipić (Karmel – Breznica Đakovačka), s. Danijela Terezija od Svete Obitelji, Licul (Karmel – Kloštar Ivanić), s. M. Gabrijela od Otkupiteljeve Ljubavi, Batelja (Karmel – Marija Bistrica), s. M. Alojzija od Krista Kralja, Čarapina (Karmel – Brezovica) i s. Lucija od Gospe Fatimske, Peša (Karmel – Sarajevo) te duhovni asistent Udruge o. Jakov Mamić, OCD. Nastavi čitati SJEDNICA SAVJETA UDRUGE “BL. ALOJZIJE STEPINAC”

ŠTO ĆE MI ATRAKCIJE SVIJETA, IMAM ISUSA U SVETOHRANIŠTU!

Sto devetnaesti rođendan bl. kardinala Alojzija Stepinca, 8. svibnja 2017., obilježen je u njemu posvećenoj crkvi i Karmelu u Mariji Bistrici svečanom svetom misom koju je predslavio mons. Juraj Batelja, vicepostulator njegove kauze. S njim je suslavio vlč. Antun Motočić.

Povezujući liturgijska čitanja i Stepinčev život, mons. Batelja je, promatrajući u Stepincu lik Dobroga Pastira, ukazao na to da nas on, kao pravi pastir, vodi i da nam osvjetljava put k jasnom cilju. Čovjek koji je, kako je naglasio mons. Batelja, živio iz ideala za ideal pokazuje “kako protivnosti koje proizlaze iz naravi bivaju dobro kanalizirane i upravljene prema svom uviru.“ Nastavi čitati ŠTO ĆE MI ATRAKCIJE SVIJETA, IMAM ISUSA U SVETOHRANIŠTU!

Svečani zavjeti s. M. Jelene od Milosrdne Ljubavi

“Danas je rođendan bl. Alojzija Stepinca. On je osnovao ovaj samostan. Stoga ima lijepo značenje to što se upravo danas rađa nova članica u ovoj zajednici… Karmel znači vrt. To je mjesto koje se mora obrađivati, plijeviti, čistiti od korova, zalijevati, a za to se traži napor i odricanje. S. Jelena je darovana svojim roditeljima od Boga i oni je vraćaju Bogu”, rekao je između ostalog vrhbosanski nadbiskup i metropolit, uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić, u ponedjeljak, 8. svibnja, u nadahnutoj homiliji, na svečanoj euharistiji koju je predslavio, a na kojoj je doživotne zavjete položila s. M. Jelena od Milosrdne Ljubavi, OCD, (Jelena Filipović). Uz kardinala Puljića bilo je preko 30 suslavitelja: svećenika, kanonika, profesora, redovnika i đakona. Crkva i prostor oko nje bili su prepuni rodbine, prijatelja, dobročinitelja i domaćih vjernika. Nastavi čitati Svečani zavjeti s. M. Jelene od Milosrdne Ljubavi

Koncert Klape „Sveti Juraj“ u Karmelu sv. Josipa

Na blagdan sv. Josipa radnika, 1. svibnja 2017., Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice održala je koncert u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Na samom početku koncert je najavio, te klapu i sve pristigle posjetitelje pozdravio, domaći župnik vlč. Miro Tomas. U toplom ozračju nizale su se pjesme domaćih i stranih kompozitora, u koje je s nekoliko riječi uvodio voditelj klape Marko Bralić. Nastavi čitati Koncert Klape „Sveti Juraj“ u Karmelu sv. Josipa

Koncert hrvatskog basa u Rimu

Mladi bas iz Hrvatske, Filip Sever, održao je solistički koncert u Rimu 28. travnja u crkvi sv. Terezije od Djeteta Isusa u Panfilu, koja je od jeseni 2015. pod upravom naše Provincije.

Na koncertu, kojemu je nazočio i zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske u Italiji gosp. Ilija Želalić, izvedene su četiri basovske arije iz “Muke po Mateju” J. S. Bacha, uz uvodni solo na orguljama Bachovog preludija “Herzlich tut mir verlangen” u izvedbi Ive Mrvelja. U ozračju sabranosti i glazbene meditacije, Sever je svojom interpretacijom uspio uprisutniti Bachov duh, koji je i nakon dva i pol stoljeća još uvijek kadar potaknuti duboke vjerske osjećaje. U prvoj ariji vjernik razmatra Isusovo prihvaćanje muke u Getsemaniju, u drugoj Judino pokajanje nakon izdaje, u trećoj ulogu Šimuna Cirenca u nošenju Isusova križa, a u četvrtoj aktualizacijsku vrijednost geste Josipa iz Arimateje koji je Isusa sahranio u svoj grob. Po završetku programa i na ponovljeni zahtjev publike, Sever je zaključio večer svjetlijim tonovima poznate Schubertove “Ave Maria”. Nastavi čitati Koncert hrvatskog basa u Rimu

Veliki petak s Nuncijem u Stepinčevom Karmelu u Brezovici

Msgr. Alessandro d’Errico, Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj slavio je sa sestrama bosonogim karmelićankama i s vjernicima 14. travnja Obrede Velikog petka u Karmelu u Brezovici. Uz njega su bili suslavitelji don Stjepan Bolkovac i p. Ivica Hadaš, DI, te bogoslovi – pjevači Muke Kristijan, Petar i Hrvoje i ministranti Tomislav i Marija.
Na početku praktične homilije, preuzvišeni Nuncij je izručio sestrama i vjernicima blagoslov i pozdrave Svetog Oca pape Franje. Ujedno je spomenuo da Sveti Otac s pozornošću prati redovnički život klauzurnih sestara i zahvaljuje im za njihove molitve, u koje se i dalje preporuča. Nuncij je potom izrazio želju da sa sestrama promatra tajnu križa. U tom motrenju zadržao se na dvjema točkama. Prva je: Što nam danas može reći križ? A druga: „Tko želi ići za Isusom, neka uzme svoj križ i slijedi ga“ (usp. Mt 16, 24). Nastavi čitati Veliki petak s Nuncijem u Stepinčevom Karmelu u Brezovici

"U zemlju Karmela ja vas dovedoh da se hranite plodom i dobrotom njezinom." (usp. Jr 2,7)