Koncert hrvatskog basa u Rimu

Mladi bas iz Hrvatske, Filip Sever, održao je solistički koncert u Rimu 28. travnja u crkvi sv. Terezije od Djeteta Isusa u Panfilu, koja je od jeseni 2015. pod upravom naše Provincije.

Na koncertu, kojemu je nazočio i zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske u Italiji gosp. Ilija Želalić, izvedene su četiri basovske arije iz “Muke po Mateju” J. S. Bacha, uz uvodni solo na orguljama Bachovog preludija “Herzlich tut mir verlangen” u izvedbi Ive Mrvelja. U ozračju sabranosti i glazbene meditacije, Sever je svojom interpretacijom uspio uprisutniti Bachov duh, koji je i nakon dva i pol stoljeća još uvijek kadar potaknuti duboke vjerske osjećaje. U prvoj ariji vjernik razmatra Isusovo prihvaćanje muke u Getsemaniju, u drugoj Judino pokajanje nakon izdaje, u trećoj ulogu Šimuna Cirenca u nošenju Isusova križa, a u četvrtoj aktualizacijsku vrijednost geste Josipa iz Arimateje koji je Isusa sahranio u svoj grob. Po završetku programa i na ponovljeni zahtjev publike, Sever je zaključio večer svjetlijim tonovima poznate Schubertove “Ave Maria”.

Koncert je održan kao drugi u nizu od sedam koncerata u vazmenom vremenu, pripremljenih u čast Maloj Tereziji na spomen 130. obljetnice njenog hodočašća u Rim, kada se kao četrnaestogodišnja djevojčica obratila samom Svetom Ocu, Lavu XIII., s molbom da joj dopusti raniji ulazak u karmelski samostan. Crkva u kojoj je održan koncert čuva veo koji je Mala Terezija tom prigodom nosila na glavi, i jedina je u cijelom gradu Rimu koja je posvećena toj svetici.

Sljedeći po redu je solo koncert na orguljama Ive Mrvelja, u nedjelju 30. travnja, u istoj crkvi u 20 sati. Na programu su djela J. S. Bacha, A. P. F. Boelya i A. Guilmanta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.