Koncert Klape „Sveti Juraj“ u Karmelu sv. Josipa

Na blagdan sv. Josipa radnika, 1. svibnja 2017., Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice održala je koncert u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Na samom početku koncert je najavio, te klapu i sve pristigle posjetitelje pozdravio, domaći župnik vlč. Miro Tomas. U toplom ozračju nizale su se pjesme domaćih i stranih kompozitora, u koje je s nekoliko riječi uvodio voditelj klape Marko Bralić.

Izvedene su duhovne pjesme prožete molitvenim, vjerničkim duhom poznatih glazbenih imena kao što su Ljubo Stipišić Delmata (Oče naš; Molitva žuljnih ruku), tekstopisac i svećenik Ante Mateljan i skladatelj i svećenik Šimo Marović (Tebe tražim Bože moj; Majko, riči tvoje blage), a izvedena je i Marulićeva pjesma Gospi Divici Mariji. Još je jedna pjesma upućena Gospi našla svoje mjesto u programu: Dajte mi sladak pjev Josefa Engelhardta. Svojevrstan duhovni hit, po riječima Marka Bralića, postala je i Kranjčevićeva pjesma Misao svijeta, koju je uglazbio Krešimir Magdić. Budući da klapsko pjevanje korijen vuče iz staroslavenskog glagoljskog pjevanja, te je i zaštićeno od strane UNESCO-a kao hrvatska nematerijalna baština, klapa je otpjevala i jednu skladbu na staroslavenskom jeziku (Veličaj), kao i ukrajinsku skladbu Dimitrija Bortijanskoga Tebe pojem.  Novijom duhovnom šansonom Oči u oči izvođači su izrekli svoju zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, koji su zaslužni što imamo Domovinu, te su ju posvetili njima, kao i obiteljima svih nestalih i poginulih branitelja.

Preko klasika klapske glazbe Zaspalo je siroče ušli smo u završni dio večernjeg programa koji je bio posvećen obiteljskim i domoljubnim pjesmama (Gdje si majko da me budiš; Moj dida i ja; Croatio, iz duše te ljubim; Vivat Croatia). Posljednje dvije pjesme su podigle na noge sve prisutne i otpjevane su jednim duhom i jednim glasom.

Klapa broji osam članova, a umjetnički joj je voditelj Mario Božić. Nastala je 2001. godine kao plod inicijative mons. Josipa Šantića i vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca, s ciljem da se prigodom vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd skladbama sakralnog duha predstavi Hrvatska i hrvatska vojska. Bralić je napomenuo kako su na jednom takvom hodočašću upoznali i stopostotnog invalida hrvatskog Domovinskog rata Marijana Almaša, prijatelja sestara karmelićanki, koji je uvelike zaslužan za održavanje ovoga koncerta. Zahvalio se i njemu i sestrama za toplu dobrodošlicu te pozvao sve prisutne: „Molimo za domovinu Hrvatsku. Bog nam ju je dao, ali ju moramo znati i  sačuvati.“ Riječima zahvale pridružio se i Marijan Almaš te poglavarica samostana majka Ljiljana Prelić. Potom je uslijedila razmjena darova. Sestre karmelićanke gostima su poklonile ručni rad – unikatnu svijeću sa znakovima karakterističnim za Klapu „Sveti Juraj“, a na dar su dobile malu zastavu Hrvatske ratne mornarice. Ugodno druženje nastavljeno je i nakon koncerta u prijateljskom ozračju i raspoloženju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.