Svečani zavjeti s. M. Jelene od Milosrdne Ljubavi

“Danas je rođendan bl. Alojzija Stepinca. On je osnovao ovaj samostan. Stoga ima lijepo značenje to što se upravo danas rađa nova članica u ovoj zajednici… Karmel znači vrt. To je mjesto koje se mora obrađivati, plijeviti, čistiti od korova, zalijevati, a za to se traži napor i odricanje. S. Jelena je darovana svojim roditeljima od Boga i oni je vraćaju Bogu”, rekao je između ostalog vrhbosanski nadbiskup i metropolit, uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić, u ponedjeljak, 8. svibnja, u nadahnutoj homiliji, na svečanoj euharistiji koju je predslavio, a na kojoj je doživotne zavjete položila s. M. Jelena od Milosrdne Ljubavi, OCD, (Jelena Filipović). Uz kardinala Puljića bilo je preko 30 suslavitelja: svećenika, kanonika, profesora, redovnika i đakona. Crkva i prostor oko nje bili su prepuni rodbine, prijatelja, dobročinitelja i domaćih vjernika.

Don Stjepan Bolkovac, SDB, uputio je srdačnu dobrodošlicu uzoritom Kardinalu, našem o. Srećku Rimcu, OCD, provincijalu Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, te svima prisutnima, osobito Jeleninim roditeljima i djedu Boži. Kardinal Puljić toplo je uzvratio na riječi dobrodošlice i pozvao prisutne na molitvu za s. M. Jelenu kako bi karizmu Karmela vjerno živjela, a svi prisutni obnovili svoju vjeru i svoju pripadnost Bogu i Crkvi.

Svi smo mi pozvani da budemo djeca Božja, ali neke dragi Bog uzima za sebe. Glavni cilj Jeleninog posvećenja je: otkriti i vršiti volju Božju po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju; čuti Riječ Božju i vršiti je, te tako svaki dan obrađivati vrt svoje duše. To je zahtjevan zadatak jer je potrebno svaki dan Božju Riječ staviti na prvo mjesto; Boga staviti na prvo mjesto, te kroz mnoga mala umiranja sebi i vjernost Bogu postići svetost. Dopustimo da Bog oblikuje naše srce da bude izabrana posuda, poput kaleža koji služi za prikazivanje Kristove žrtve, naglasio je Kardinal. Potom je ustvrdio da je svako ljudsko srce izabrana posuda u kojoj Krist želi prikazivati svoju žrtvu, te je zaželio s. Jeleni da njezino srce gori kao svjetiljka pred svetohraništem i da ukazuje na Gospodina.

Isto tako potaknuo je sudionike slavlja da pokušaju shvatiti vrednote i ljepote predanja Bogu, kako bi nas Bog osposobio da budemo njegove izabrane posude koje će Bogu prikazivati trajnu žrtvu i poslužiti njegovu djelu spasenja.

Na kraju homilije Kardinal je pozvao vjernike na život po Riječi Božjoj i na radost zbog Jeleninog predanja Bogu po svečanom doživotnom zavjetovanju triju evanđeoskih savjeta: poslušnosti, koja se sastoji u vršenju volje Božje, čistoće, po kojoj je s. M. Jelena izabrana posuda za Boga, i siromaštva, po kojemu je Bog Jelenino bogatstvo. „Neka ovo zavjetovanje bude za sve nas i za cijelu Crkvu, radost predanja Bogu”, uskliknuo je Kardinal.

Nakon homilije s. M. Jelena potvrdila je svoju spremnost na potpuno predanje Gospodinu po molitvi, žrtvi i doživotnim zavjetima, u duhu terezijanske karizme, te je, nakon što je vlč. Branimir Budinski, župnik u Domaslovcu, otpjevao Litanije Svih Svetih, položila svoje svečane zavjete u ruke č. majke s. Ilijane Terezije Cvetnić, primila posvećenu koprenu i postala punopravni član našeg Reda. Obred svečanog zavjetovanja animirao je naš o. Jakov Kuharić, a sestre su pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, pratile slavlje svojim lijepim pjevanjem.

Po završetku slavlja riječ zahvale uputio je don Bolkovac dragom Bogu, Majci Božjoj, roditeljima i djedu s. Jelene, te  svima koji su je kroz život pratili. Isto tako pozvao ih je na prigodni koncert, prije kojega je djevojka Mara Jakovljević iz Splita recitirala pjesmu “Hostija” Jeronima Kornera. Preludij za violinu i orgulje iz oratorija La Vierge (Djevica) Julesa Masseneta izvele su rođene sestre Zagrepčanke gđa prof. Eva Kirchmayer Bilić, orgulje, i gđa prof. Ana Kirchmayer Wonnemann, violina. Potom su Ave Mariu Ch. Gounoda izveli dječak Andrija Wonnemann, dječački sopran, prof. Ana Kirchmayer Wonnemann, violina, i prof. Eva Kirchmayer Bilić, orgulje. Na kraju su dječaci i braća Andrija (violina) i Adam (viola) zajedno odsvirali pjesmu sv. Ivana Pavla II. “Krist na žalu” i oduševili prisutne.

Slavlje je završilo čestitkama slavljenici, te obiteljskim objedom i prijateljskim druženjem, osobito srdačnim susretom s uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem.

S. M. Jelena rođena je 1984. godine. Djetinjstvo je proživjela u Sarajevu, da bi nakon rata potražila novi dom u Splitu, gdje je završila i stažirala medicinu. Rasla je u dobroj katoličkoj obitelji, u kojoj je bila jedino dijete. 2011. godine ušla je u Stepinčev Karmel u Brezovici, kako bi svojim životom molitve i žrtve liječila rane svojih suvremenika.

Jedna misao o “Svečani zavjeti s. M. Jelene od Milosrdne Ljubavi”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.