SJEDNICA SAVJETA UDRUGE “BL. ALOJZIJE STEPINAC”

Na blagdan Gospe Fatimske, 13. svibnja 2017., u Karmelu sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću održana je prva redovita sjednica Savjeta u novom trogodištu rada Udruge “Bl. Alojzije Stepinac” bosonogih karmelićanki u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini. U radu sjednice sudjelovale su s. M. Jelena od Krista Kralja, Lipić (Karmel – Breznica Đakovačka), s. Danijela Terezija od Svete Obitelji, Licul (Karmel – Kloštar Ivanić), s. M. Gabrijela od Otkupiteljeve Ljubavi, Batelja (Karmel – Marija Bistrica), s. M. Alojzija od Krista Kralja, Čarapina (Karmel – Brezovica) i s. Lucija od Gospe Fatimske, Peša (Karmel – Sarajevo) te duhovni asistent Udruge o. Jakov Mamić, OCD.

Kao osvrt na posljednju izbornu skupštinu i dostavljeno trogodišnje izvješće o stanju i radu Udruge pročitano je i razmotreno pismo mons. José Rodrígueza Carballa, tajnika Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, upućeno Udruzi. Mons. Carballo čestitao je novom vodstvu Udruge i osvrnuo se na primljeni izvještaj koji je, po njegovoj procjeni, “bitno pozitivan”. “Prisutni su, kao i u svim ljudskim stvarnostima, svjetla i sjene, strepnje, zabrinutosti, ali i izazovi i ohrabrujući pogledi u budućnost.” Potaknuo je članice Udruge da uz brigu za nova duhovna zvanja još više promiču “rast u svijesti o bratstvu i o potrebi konkretne suradnje.”

Glavna točka dnevnog reda bila je provedba zaključaka VI. skupštine Udruge s naglaskom na izmjenu i dopunu Statuta i Pravilnika Udruge prema odredbama nove apostolske konstitucije Vultum Dei Quaerere te priprema predstojećeg tečaja za sestre u formaciji koji će se održati od 25. do 28. rujna 2017. u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Voditelj tečaja bit će Gospićko-senjski biskup, mons. Zdenko Križić, a tema je Redovnički poziv: glavni elementi, razlučivanje i dinamika rasta.

O. Jakov Mamić je kao duhovni asistent Udruge izvijestio sudionice o svom nedavnom boravku u Rimu i službenom susretu u Kongregaciji za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. Tom prigodom dobio je neka konkretna pojašnjenja i odgovore na pitanja sestara, osobito o primjeni nove apostolske konstitucije Vultum Dei Quaerere. Naglašeno mu je također kako treba pričekati novi dokument koji će dati konkretne upute o primjeni novog zakonodavstva koje zahtijeva izmjene i dopune, ne samo statuta i pravilnika postojećih saveza, već i mjerodavnih konstitucija svih kontemplativnih redovnica.

Jedna misao o “SJEDNICA SAVJETA UDRUGE “BL. ALOJZIJE STEPINAC””

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.