Objavljena knjiga o. Ivana Podgorelca

Sredinom ožujka ove godine izašla je knjiga o. Ivana Podgorelca Marienrede, nicht Mariologie. Die Gestalt Marias bei Karl Barth. Objavljena je u nizu “Mariologische Studien” izdavačke kuće Friedrich Pustet iz Regensburga. Knjiga je malo prerađen i za tisak pripremljen doktorski rad “Die Gestalt Mariens in Barths Marienrede. Stellung, Aufgabe und Bedeutung Mariens im Heilsplan Gottes bei Karl Barth”.

Na 447 stranica o. Ivan donosi prikaz i raščlambu svega što Karl Barth (1886.-1968.), jedan od najvećih teologa prošlog stoljeća, u svom obimnom pisanom stvaralaštvu govori o Mariji i mariologiji. Sadržaj knjige raspoređen je u četiri dijela. U prva dva dijela o. Ivan je sabrao Barthov govor o Blaženoj Djevici Mariji iz njegovih propovijedi, novinskih i drugih članaka, akademskih predavanja, razgovora, pisama, kao i njegovog glavnog djela Kirchliche Dogmatik (Crkvena dogamtika). Treći dio prikazuje dosadašnje istraživanje Barthovog govora o Mariji i mariologiji kod jednog pravoslavnog i više protestantskih i katoličkih autora. Četvrti dio knjige je raščlamba i teološko vrednovanje.

Karl Barth govori o Presvetoj Bogorodici prije svega jer nauk o utjelovljenju Mariju najtješnje uključuje. On odlučno zastupa i brani Isusovo djevičansko rođenje (Jungfrauengeburt) u vrijeme kada su gotovo svi protestantski teolozi smatrali da se tu radi o legendi. Ipak, Barth ne ispovijeda vjersku istinu o Marijinom trajnom djevičanstvu u smislu katoličke dogme da je Marija djevica prije poroda, u porodu i nakon poroda. Isusovo djevičansko rođenje od Marije i Marijino bogomajčinstvo za Bartha su kristološke istine, koje ne bi trebalo mariološki vrednovati. Ovdje se već nazire Barthovo neprihvaćanje katoličkog učenja o Presvetoj Bogorodici, koje se dalje nastavlja u kritiziranju Marijinog bezgrešnog začeća i uznesenja na nebo te drugih marioloških pitanja. Ipak, unatoč oštroj kritici mariologije, koja proizlazi iz njegovog trajnog sučeljavanja s katoličkom teologijom, Karl Barth kao reformirani teolog dolazi do spoznaje da bi evangelički kršćani trebali iznova iz korijena promisliti značenje Blažene Djevice Marije i govor o njoj. Ne daje li Karl Barth na taj način pažnje vrijedan poticaj za približavanje u ekumenskom razgovoru između protestanata i katoličke Crkve u odnosu na pitanje o Mariji, koje je on smatrao najtežim?

Ivan Podgorelec, OCD, Dr. theol., rođen je 1963. u Lapšini (Župa sv. Martin na Muri). Karmelićanin je od 1985. Po završetku studij teologije u Zagrebu zaređen je za svećenika 1991. godine. Doktorirao je u Grazu 2014. Trenutno živi i djeluje u Duhovnom centru Majke Božje Karmelske na otoku Krku.

Knjigu o. Ivana moguće je naručiti izravno od izdavača (Friedrich Pustet Verlag, Regensburg) ili u internetskoj knjižari Amazon.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.