Godišnje hodočašće članova austrijskog Karmelskog svjetovnog reda

U subotu 17. lipnja 2017. održan je nacionalni susret i zajedničko godišnje hodočašće (Sternwallfahrt) članova OCDS-a Austrije u Stift Reinu i našem samostanu u Grazu. Na susretu su sudjelovali i prior gračke zajednice o. Petar i novak br. Jakov sa svojim roditeljima koji su tada bili u posjeti zajednici.

Susret je započeo u 10 sati svetom misom u opatiji Stift Rein, najstarijoj cistercitskoj opatiji u kojoj redovnici u kontinuitetu žive od njezina osnutka 1129. godine.

Opatija se nalazi 15 km sjeverno od Graza, a u njoj trenutno živi 16 redovnika, od kojih su osmorica raspoređena po okolnim župama. Ova se opatija ponosi svojom bogatom poviješću prvenstveno obilježenom marljivim radnicima koji su promijenili lice okolnog krajolika sadeći polja i vinograde te očuvali pismenu baštinu prepisujući knjige.

Ovaj je barokni samostan sagrađen na starijim temeljima iz razdoblja gotike i romanike te uključuje prekrasnu baziliku građenu u tipičnom stilu štajerskog baroka, drugu najveću baziliku Štajerske. Posebno je blago Stift Reina barokna knjižnica s više od 100 000 svezaka, uključujući 390 rukopisa i 150 inkunabula.

Svetu je misu predslavio provincijal Austrijske semiprovincije, o. Alexander Schellerer, uz koncelebraciju petorice subraće iz zajednica austrijske semiprovincije.

Nakon svete mise i objeda u krugu Stift Reina, susret je nastavljen u našem samostanu u Grazu večernjom molitvom časoslova koja je bila obogaćena svečanim obećanjima s. Mare od Terezije Avilske, OCDS. Nakon molitve nastavili smo se družiti na prigodnom domjenku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.