Mladomisnici u Stepinčevom Karmelu

Mladomisnička zahvala Bogu za dar svećeništva

Na uočnicu prvog dana ljeta, u utorak, 20. lipnja, mladomisnici zagrebačke nadbiskupije vlč. Željko Nestić, Brezovica, Danijel Hačko, Sveta Jana, Krunoslav Kolar, Kraljevec na Sutli, Tomislav Šagud, Zagreb, i Mario Dukić, Zaprešić, te vlč. Dominik Jarić iz Vrbovca u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, predvođeni svojim duhovnikom vlč. Vladom Razumom, zahvalili su svečanom euharistijom na daru svećeništva dobrome Bogu, Majci Božjoj i sestrama karmelićankama.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Krunoslav Kolar, a prigodnu homiliju, nadahnutu misnim čitanjima, izrekao je vlč. Danijel Hačko. Misao vodilja bila je ljubav prema neprijateljima kao put svetosti. “Ljubiti neprijatelje, one koji nas mrze, zahtjev je koji mora nužno postojati za kršćanina koji je pozvan izgrađivati Kraljevstvo Božje već ovdje na zemlji. Što nam vrijedi dobrim uzvraćati onima koji nama čine dobro? Uistinu, ništa naročitog ne činimo. Ono što smo primili, to uzvraćamo i ne nastaje ništa novo, ništa dobro, već se samo održava ono što jest, a to nije mnogo”, rekao je između ostalog propovjednik.

Potom je naglasio da u izgradnji takvog Kraljevstva Božjega, koje je slika Božje savršene ljubavi Oca i Sina i Duha Svetoga, naša vjera ili pada ili raste, jer uzvratiti mržnju ljubavlju vrlo je zahtjevno. Na takvu ljubav pozvao je vjernike sluga Božji kardinal Franjo Kuharić u jeku rata 1991. godine u Mariji Bistrici: “Ako moj protivnik spali moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je”, i upravo je takva Isusova ljubav sačuvala našu domovinu i naš kršćanski obraz, naglasio je vlč. Hačko i dodao da samo pravom, iskrenom i nesebičnom ljubavlju možemo preobražavati svijet na bolje.

“Isus ništa nije od nas tražio što i sam nije činio. Njegova je ljubav bezuvjetna”, rekao je vlč. Danijel te pozvao prisutne na sličnost s Bogom po savršenoj ljubavi. Naglasio je da što više možemo oprostiti, poput Isusa na križu, to smo slobodniji.

Na kraju se obratio sestrama karmelićankama koje su krenule putem traženja sličnosti s Bogom po ljubavi. Zahvalio im je na njihovim molitvama i žrtvama kojima su godinama pratile sadašnje mladomisnike, preporučio im ih je u daljnje molitve te zaželio da “ova euharistija bude iskrena zahvala Bogu, koji ljubi svakog čovjeka, za dar svećeništva nas mladomisnika i za vas koje ste naši anđeli koji Bogu prinose molitve i onda kada mi to ne činimo.” Isto tako zahvalio se sestrama biranim riječima i vlč. Kolar i zajedno s ostalim mladomisnicima podijelio svima prisutnima svoj mladomisnički blagoslov.

Mladomisničko slavlje pratile su sestre svojim skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, a prijateljsko druženje nastavilo se iza objeda u govornici Karmela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.