MLADOMISNCI BISTRIČKOM KARMELU

Mladomisnički blagoslov u znak zahvalnosti za molitvenu podršku podijelili su sestrama karmelićankama u Mariji Bistrici novozaređeni svećenici Zagrebačke nadbiskupije i Bjelovarsko-križevačke biskupije prigodom misnog slavlja u utorak, 27. lipnja 2017., na blagdan sv. Ladislava kralja, zaštitnika Zagrebačke nadbiskupije. Svečanu svetu misu zahvalnicu predslavio je mladomisnik Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Dominik Jaić, a s njim su suslavili mladomisnici Zagrebačke nadbiskupije vlč. Mario Dukić, vlč. Danijel Hačko, vlč. Krunoslav Kolar, vlč. Željko Nestić, vlč. Tomislav Šagud i duhovnik bogoslova vlč. Vlado Razum.

Na početku propovijedi vlč. Tomislav Šagud kratko se osvrnuo na sv. Ladislava i njegovu zaslugu osnivanja Zagrebačke nadbiskupije te povijesno značenje njenog postojanja za cijelu Hrvatsku. Nakon toga je, zanimljivo povezavši misna čitanja, progovorio o temi odabira pravoga puta. U starozavjetnom prikazu razdvajanja Abrahama i Lota pronašao je ilustraciju Isusova govora o širokom i uskom putu. Protumačio je kako je Isus htio reći da je ono što ljudskim očima izgleda zamamljivo, široko, udobno, lagano, samo privid i varka i u konačnici ne donosi željenu sreću, blagostanje, Boga, što nas potiče da stvari ne gledamo izvana, nego iznutra. Tako ćemo vidjeti da je Božji put, koji nam se čini tijesan i težak, zapravo to samo na izvana i onda ako ne hodimo njime. „Ako Bog stane na taj put, kako možemo reći da je uzak“, rekao je vlč. Šagud. Ukazao je i na to da nam se put može učiniti tijesan i zato što nitko nije njime išao, pojasnivši kako nas „Bog svaki dan poziva da činimo nešto novo, da idemo neutabanim putovima i da se probijamo.“  Pozvao je sve da kod odabira puta ne gledaju ono što je lakše, ali ni automatski ono što je mučnije, nego ono što je Božje, on što Bog želi. Snagu za kročenje tim putem daje nam Bog koji se tamo nalazi, tako da ondje „gdje je duša s Bogom, nijedna staza, nijedna ćelija nije tijesna.“

Na kraju misnog slavlja  predslavitelj vlč. Jaić još je jednom zahvalio sestrama na njihovim molitvama i žrtvama te izrazio želju da im mladomisnički blagoslov donese svjetlo i snagu za njihovo poslanje u Crkvi.

Sestre su radosno ugostile mladomisnike. Pozdravljajući ih u ime svih sestara, poglavarica samostana s. Marija Petra od Presvete Euharistije (Fišter) rekla je da će njihov put biti zahtjevan i težak, ali im je snaga na tom putu neizmjerno velika milost koju su primili. Izrazila je i zahvalnost Gospodinu što pokazuje da blagoslivlja naš narod dajući mu nove svećenike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.