Dijamantna misa prof. Ivana Goluba u Karmelu u Brezovici

„Pohrlio je silan svijet na mladu misu u Kalinovcu, 30. lipnja 1957. godine… Na mladomisničkoj sličici pisalo je: ‘Svećenik Isusa Krista… Molite za nas da proslavimo Boga time da provodimo istinu u ljubavi’“, rekao je na početku dijamantnog misnog slavlja u petak, 30. lipnja 2017., prof. Ivan Golub, dugogodišnji, tamo od sjemenišnih dana, prijatelj Stepinčevog Karmela. S njime je suslavio vlč. Martin Krizmanić, župni vikar župe Navještenja Gospodinovog iz Novog Zagreba, a sestre su animirale slavlje skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD.

„Kad bi netko vidio svećenika na ulici, upitao bi: ‘Tko je to?’ Odgovor bi našao kod Isusa na Posljednjoj večeri. Isus je nazvao svoje učenike prijateljima: ‘Vi ste prijatelji moji jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svojega’ (usp. Iv 15,13). Svećenik je prijatelj Isusov, i to vrhunski Isusov prijatelj“, rekao je slavljenik. Zatim je prisutnima protumačio značenje riječi „prijatelj“ na latinskom, hebrejskom i grčkom i njezino stupnjevanje. Naglasio je i da je Crkva zajednica Isusovih prijatelja, te završio riječima: „Danas, na 60. godišnjicu misništva, želim zahvaliti Bogu, Majci Božjoj i sestrama karmelićankama, posebno pokojnoj s. Ivani Gregić, koja je za mene molila cijeli život… Danas kažem svima hvala što ste za mene molili da provodim istinu u ljubavi!“

Vlč. Martin je na kraju misnog slavlja uputio srdačne prijateljske čestitke dijamantnom jubilarcu, koji se i dalje preporučio u molitve sestara i prisutnih, moleći ih da nakon 60 godina ne prestanu moliti za njega.

U prijateljskom susretu nakon doručka, prof. Golub je u spontanom razgovoru obnovio neka svoja sjećanja iz mladenačkih dana, posebno ona povezana s tadašnjim zagrebačkim nadbiskupom Alojzijem Stepincem, kojeg je dvaput pod teškim uvjetima posjetio, i čije nam je pismo od 27. lipnja 1957., upućeno njegovoj generaciji mladomisnika iz sužanjstva u Krašiću, s ponosom pročitao iz knjige Običan čovjek, u koju ga je uvrstio.

Sestrama je također predstavio i darovao neke svoje knjige, kao i preslik zahvalnog pisma Benedikta XVI., s kojim je pet godina zajedno radio u Međunarodnoj teološkoj komisiji. Prijateljski susret završio je dijamantnim blagoslovom, koji je jubilarac podijelio sestrama, te pisanim tragom u samostanskoj knjizi dojmova, gdje čitamo i ovo: „Na 60. godišnjicu mlade mise slavio sam sv. misu danas u ovom samostanu. Govorio sam o sličici s mlade mise – svećenik je vrhunski prijatelj Isusa Krista… Crkva je zajednica Isusovih prijatelja. Poslije doručka sam kroz razgovor podario samostanu svoje knjige Najprije čovjek, Običan čovjek, Prisutni i Trinaesti učenik. Bogu hvala. Ivan Golub, dijamantni misnik.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.