BISKUP ZDENKO KRIŽIĆ SA SESTRAMA U KARMELU U MARIJI BISTRICI PROSLAVIO ZAŠTITNICU NJIHOVA SAMOSTANA

U Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici svečanom svetom misom 13. srpnja 2017. proslavljena je zaštitnica samostana Majka Božja Bistrička. Misno je slavlje predslavio biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, a  s njim je suslavio i redoviti misnik u samostanskoj crkvi vlč. Antun Motočić.

Biskup Križić pozvao je sestre karmelićanke i okupljene vjernike da mole Blaženu Mariju Djevicu za njezin zagovor, ali i da mole Gospodina za kreposti koje kroz evanđelja blistaju na Mariji kao što su zahvalnost, slušanje Božje Riječi, služenje, poniznost. U propovijedi je istaknuo da Marija nosi u sebi svijest o primljenom Božjem daru bogomajčinstva i s njim surađuje. „Svaki Božji dar zahtijeva svijest, jer bez toga nema ni zahvalnosti, bez te svijesti on se gubi, nestaje“, rekao je biskup Križić i naglasio kako je i redovnički poziv posebni Božji dar koji se bez svjesnog življenja može razvodniti ili izgubiti. „Ivan Evanđelist predstavlja Mariju kao onu koja je postala svjesna svoga poslanja koje će definitivno primiti pod Križem. To poslanje je biti Majka Crkve, Majka kršćana, Majka svih nas. U Kani ona već tako djeluje, zauzima se za ljude. To je uvijek poslanje majke – zauzimati se, pomagati, biti blizu u nevolji, suosjećati s osobama, učiniti što je potrebno da se poteškoće ili patnje nadiđu“, pojasnio je biskup Križić i dodao kako svako majčinstvo, pa i ono Marijino, raste kroz patnju. „To je zbog toga jer nema ljubavi bez patnje. Patnja izoštrava naše osjećaje, osposobljava nas da možemo više razumjeti patnje drugih. Patnja ima snagu pročistiti nas za autentičnu ljubav“, rekao je propovjednik i upozorio na to da izbjegavanjem ili proklinjanjem patnje zapravo gubimo ono najdragocjenije, ono lijepo što nosimo u sebi. Marija tu patnju živi do Kalvarije, „ona je u patnji na nogama, ona pod Križem stoji, možemo reći  da je pod Križem diplomirala“, rekao je biskup Križić.

„Bez patnje koja se nadiđe snagom strpljivosti i ljubavi nema izgradnje našeg srca niti duha.“ Ljubav je ona koja potiče Mariju na djelovanje i u događaju u  Kani Galilejskoj, ljubav koja vidi ono što jedno ravnodušno oko ne može vidjeti, ljubav kod koje nema malih, nebitnih stvari, ljubav koja nadilazi granice i sposobna je iznenaditi, slikovito je izrekao propovjednik. Kroz taj događaj vidljivo je da Isus želi biti u našoj radosti, da je Isus došao s nama slaviti. Istinska radost radi sadržajnog života volja je Božja za nas. Bog nam ne želi uskraćivati radost, nego radovati se s nama, pojasnio je biskup Križić. Govoreći o Mariji u Kani Galilejskoj i pod Križem, ukazao je i na liturgijsku poveznicu u odabiru evanđeoskih tekstova dviju svetkovina: Majke Božje Bistričke, zaštitnice samostana, i Gospe Karmelske, zaštitnice Karmelskoga reda. Propovijed je zaključio mišlju da je Blažena Djevica Marija osoba kojoj ne samo da se možemo diviti, nego ju možemo nasljedovati i moliti da imamo njeno srce u odnosu na Boga i ljude.

Sestre su srdačno dočekale mons. Zdenka Križića, koji ih je pohodio prvi puta od njegova imenovanja biskupom, i zadržale su se s njim u ugodnom razgovoru.

Biskup Križić toga je dana predslavio i podnevnu svetu misu u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.