Proštenje Gospe Karmelske u Brezovici

Središnjim misnim slavljem koje je predvodio mladomisnik vlč. Željko Nestić, domaći sin iz Brezovice, u nedjelju, 16. srpnja, u svetištu Bezgrešne Kraljice Karmela u Brezovici, čuvarice svetišta i brojni hodočasnici, štovatelji Škapularske Gospe i članovi Škapularske bratovštine, kao i prijatelji Karmela, proslavili su svetkovinu i proštenje Gospe Karmelske. Uz mladomisnika su bili suslavitelji msgr. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, vlč. Vjekoslav Meštrić, župnik župe Uznesenja BDM u zagrebačkom Stenjevcu, naš o. Zlatko Pletikosić, OCD, prior karmelićana u Splitu, te bogoslovi Rafael Mikec, Hrvoje Maltarić i Petar Belina, dok su ostali svećenici i redovnici, p. Zdravko Barić, SMM, o. Anto Stojić, SDB, o. Mato Bošnjak, OP, o. Alojz Čubelić, OP, dr. sc. Mislav Kutleša, vlč. Josip Đurin i o. Marijan Zubak, CPPS, ispovijedali hodočasnike. Misno slavlje je oduševljenim pjevanjem animirao mješoviti župni zbor župe Uznesenja BDM iz Brezovice, čiji je voditelj prije bogoslovije bio mladomisnik Nestić, a danas zborom ravna mo. Tomislav Novoselec. Tu su bile i povijesne postrojbe, turopoljski banderij, koji je svojom prisutnošću uveličao misno slavlje.

„Došli smo k Majci! I… ‘Evo ti Majke!’ (Iv, 19, 27), govori nam Isus danas. Svi mi smo ovamo došli po nekom svom programu, svaki od nas ima neku potrebu, molitvu, zagovor po koji smo došli… Hodom smo htjeli počastiti ili časno pohoditi ovo svetište Majke Božje Karmelske… Nitko od nas ovdje nije slučajno ili usput. Ovakva mjesta nam prizivaju u pamet što je sve Bog učinio za nas. Za nas – koji ga iskušavamo, izazivamo, od kojega otpadamo, koji ga iznevjeravamo. Svjesni smo svega toga, tim više, svrstali smo se u procesiju hodočasnika i došli na susret sa Majkom koja će nas primiti za ruku kao što to i čini majka, i odvesti k Isusu,“ rekao je na početku homilije mladomisnik  Željko.                                                                     

Zatim je spomenuo da taj pohod nije neki dnevni izlet na periferiju grada, već molitveni hod kojemu molitva daje nesvakidašnjost i diže ga na višu razinu. Isto tako naglasio je da se takvim hodom uspinje na Goru, odakle se bolje vidi prijeđeni put i onaj koji je pred nama. Na gori se može odložiti teret, odmoriti tijelo i obnoviti duša i duh, a onda sići i nastaviti dalje. „Došli smo na ovo brdo Karmela susresti se s Ocem koji je na nebesima – a kako mi ne možemo u nebesa, on može k nama“, ustvrdio je propovjednik i, nadahnjujući se misnim čitanjima, osobito na poslanici Galaćanima, posvjedočio da je Bog sišao i silazi trajno k nama po Sinu, koji je rođen od žene i zakonu podložan i koji hoda s nama na našem hodočašću života, te nas podiže k Ocu.

Jednako tako, propovjednik je protumačio put našega sinovstva po Mariji, koja nas vodi pred križ Isusov „i tu se događa čudesni obrat koji od nas robova čini sinove. Postajemo djeca Božja – kao takvi, kao njegovi, postajemo nasljednici, pripada nam sve njegovo, postajemo baštinici!“ To stvara nove odnose između nas i Boga, kao i između nas i naše braće i sestara; odnose koji mijenjaju nas i naš odnos s Ocem, do kojega nam je put pokazala Majka Marija, i odnos s drugima, te ovozemaljsko pretvaraju u nadzemaljsko.

Na kraju propovijedi, mladomisnik je zaželio prisutnima da nas ovaj uspon na brdo Karmel, ovaj put do Oca i njegov put do nas, osposobi za nastavak puta, za novost života, jer „vraćamo se i nastavljamo svoj hod s Majkom, ako i postanemo zdvojni: kako dalje – možemo biti sigurni da će nam ona koja se nije bojala stajati uz križ Isusov biti zagovornicom, tješiteljicom, i znakom sigurne nade i utjehe. Majko Božja Karmelska – moli za nas!“

Misno slavlje završilo je svečanim mladomisničkim blagoslovom, a naš o. Zlatko Pletikosić, koji je cjelodnevno bio na raspolaganju hodočasnicima i animirao sva slavlja, uputio je mladomisniku birane riječi zahvale i čestitke, kao i zboru, turopoljskom banderiju i hodočasnicima. Mladomisnik Nestić uzvratio je zahvalom svima, osobito sestrama karmelićankama, uz daljnju molitvenu preporuku.

Središnjem misnom slavlju prethodila je jutarnja sv. misa koju je predvodio, te tako otvorio proštenje Karmelske Gospe, o. Zlatko Pletikosić, OCD, prior naših karmelićana u Splitu, uz suslavitelje o. Matu Bošnjaka, OP, vlč. dr. Mislava Kutlešu, te ministrante Tomislava Skendera, Karmelu Matijević i dječaka Luku. Misno slavlje animirale su svojim skladnim pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD.

U zapaženoj homiliji o. Pletikosić je govorio o ljepoti Gore Karmela i o ljepoti Marijine duše koja izvire iz njezine bezgrešnosti, tj. iz toga što nikada nije učinila niti jedan grijeh. Zatim je govorio o značenju karmelskog škapulara i o nasljedovanju ljepote Marijine duše. Isto tako spomenu se stote obljetnice Gospinog ukazanja u Fatimi i susreta sa s. Lucijom, karmelićankom, te njezine poruke: „Biti Božji s Marijom, obratiti se i imati mir duše, te odgovoriti na Božje izazove uz Božju pomoć, a krunica će nam u tome pomoći.“

Hodočasničku zavjetnu sv. misu slavio je vlč. Đuro Sabolek, dekan Velikogoričkog dekanata, uz asistenciju bogoslova i oduševljeno pjevanje župnog zbora iz Mraclina pod ravnanjem prof. Vladimira Cvetnića. Svečanost je uveličao i turopoljski banderij.

Kako danas biti Božji, bila je misao vodilja dekanove praktične propovijedi, koju je učvrstio dvjema okosnicama: slušati i živjeti po Riječi Božjoj, te ugledati se u Blaženu Djevicu Mariju koja je bila sva Božja, utjelovljenje Božje Riječi.

Završno misno slavlje proštenja Karmelske Gospe predslavio je msgr. mr. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv.  Josipa u Karlovcu, a uz njega su bili bogoslov i najmlađi ministranti. Župni zbor „sv. Cecilija“ iz Vukovine obogatio je euharistiju svojim lijepim pjevanjem i prigodnim koncertom nakon sv. mise.

Nadahnjujući se na misnim čitanjima svetkovine i nedjelje, propovjednik je govorio o Božjoj prisutnosti na zemlji, o šatoru Božjem kao znaku te prisutnosti i o krepostima onih koji u njemu borave. „I Karmel je znak Božje prisutnosti među nama.“ Jednako tako govorio je o snazi Božje Riječi u našem životu i o potrebi iskoraka u životu vjere, te napora i žrtve da sjeme Božje Riječi donese u nama plod. U svemu tome nam je uzor i pratiteljica u hodu vjere Blažena Djevica Marija, naglasio je između ostalog msgr. Sente.  

Slavlju svetkovine Karmelske Gospe prethodila je devetnica i trodnevna duhovna obnova koju su predslavili vlč. Damir Ocvirk, župnik župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci, koji je hodočasnicima u prigodnoj homiliji oslikao Djevicu Mariju kao Utočište grešnika, Zdravlje bolesnih, Pomoćnicu kršćana i Ures Karmela; vlč. Ivica Berdik, župnik župe sv. Stjepana prvomučenika u zagrebačkom Botincu, koji je biblijski potkrijepljeno govorio o Blaženoj Djevici Mariji kao uzroku naše radosti; te mr. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, koji je na uočnicu Karmelske Gospe govorio o novom odnosu s ljudima po Kristu, te o Majci Božjoj kao pratiteljici na našem životnom putu.

Štovatelji Karmelske Gospe i na ovom 78. tradicionalnom proštenju i pripravi obnovili su svoju vjeru i svoju ljubav prema Gospodinu i Majci Božjoj, ojačali se svetim sakramentima i obukli Gospino odijelo, škapular, da bi njihov život bio što sličniji Marijinom životu, bogat Bogom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.