Ilijino u Stepinčevu Karmelu

„Danas slavimo velikog starozavjetnog proroka sv. Iliju Tišbijca. Njega su resile divne kreposti, ali jedna od najdivnijih je revnost za Gospodina. Na Ilijinoj duhovnosti nadahnjivali su se mnogi redovi u Crkvi. Među njima je i Karmel“, rekao je između ostalog preč. Vlado Razum, duhovnik zagrebačkih bogoslova, u četvrtak, 20. srpnja, na misnom slavlju u Stepinčevom Karmelu u Brezovici. Misno slavlje animirale su pjesmom čuvarice svetišta, a narod im se pridružio.

Nadahnjujući se na blagdanskim čitanjima i konkretizirajući ih u našu svakidašnjicu, propovjednik se osvrnuo na Ilijino poslanje i revnost za Gospodina, zbog čega je doživljavao osporavanja i nutarnje vihore, oluje i potrese. „Ako želimo vjeru živjeti, doživljavamo napade, klevete, kritike. Želimo poput Ilije umrijeti i pobjeći. Sve je to potrebno u sebi smiriti da bi čovjek čuo Boga, šapat Božjeg lahora“, rekao je propovjednik.

Potom je govorio o Ilijinom susretu s Gospodinom na Horebu, koji mu je vratio i obnovio snagu duha i tijela za daljnje poslanje. Jednako tako preč. Razum se osvrnuo na Isusov put u Jeruzalem i njegov susret s Ocem na Taboru, u društvu Mojsija i Ilije, uz prisutnost apostola Petra, Ivana i Jakova, koje je to iskustvo osposobilo za njihovo poslanje.

Spomenuo je i to da smo i mi trajno na putu i da nas život udara sa svih strana. No, važno je spoznati da na tom putu nismo sami i da nas Gospodin krijepi svojom Riječju, euharistijom i blizinom. „Gospodin nas vodi prema svom vječnom susretu, koji već ovdje možemo doživjeti slaveći euharistiju. Neka nas dotakne iskustvo Boga. Bez Boga ne možemo“, naglasio je i završio duhovnik.

Sv. Iliju proroka, duhovnog nadahnitelja i na svoj način utemeljitelja Karmelskog reda, proslavile su sestre karmelićanke i svečanom Večernjom Časoslova, u radosti i zahvalnosti srca na daru velikog revnitelja za „Gospodina nad vojskama“, a nije izostao ni rekreativno-glazbeni dio.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.