Novicijat i gračka zajednica u posjetu o. Endreu u Mađarskoj

U subotu 29. srpnja 2017. naš je novicijat, zajedno s gostima i domaćicom gračke zajednice, posjetio svog bivšeg priora o. Endrea u rezidenciji Mađarske semiprovincije u malom seocu Attyapuszta u blizini mjesta Pápakovácsi. Kuća je sagrađena sredinom 20. stoljeća, no veliki je dio terena bio nacionaliziran u vrijeme komunističke vlasti. Rezidencija je osmišljena kao kuća za duhovne vježbe, no s obzirom na mir, zelenilo i životinjski svijet koji ju okružuju, moglo bi ju se nazvati i pustinjom. U njoj, uz o. Endrea, trenutno boravi zajednica iz Budimpešte čiji je samostan u obnovi (provincijal, dva svećenika, jedan trajni đakon i jedan brat laik).

Nakon obilaska kuće, uputili smo se u razgledavanje okolnih znamenitosti. Prva je na redu bila crkva i mauzolej Uzvišenja sv. Križa u Ganni, u kojem su sahranjivani grofovi Esterházy. Gradnja crkve i mauzoleja započela je godine 1808., kada je grof Miklós Esterházy odlučio sagraditi novu crkvu umjesto dotadašnje drvene. Mauzolej i crkva sagrađeni su u klasicističkom stilu te su posvećeni 1818. godine.

Nakon crkve i mauzoleja, posjetili smo ruševine tvrđave u Döbrönteu (Szarvaskő vára). Tvrđava je sagrađena u 14. stoljeću, napuštena u 16., te je od tada propadala. U novije se vrijeme radilo na konzerviranju ruševina, a smatra se da bi se arheološkim iskapanjem moglo doprijeti do mnogih detalja ovoga zdanja.

Nakon razgledavanja uputili smo se na večeru i druženje u mjesto Pápa, nakon čega smo krenuli nazad u svoj samostan u Grazu.

2 misli o “Novicijat i gračka zajednica u posjetu o. Endreu u Mađarskoj”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.