ZLATNI JUBILEJ SESTRE M. NATANAELE OD MALOG ISUSA

Zajednica sestra u Karmelu u Mariji Bistrici svečanim je euharistijskim slavljem 19. kolovoza obilježila pedesetu obljetnicu života po zavjetima s. Marije Natanaele od Maloga Isusa (Ane Šiljeg). Proslava je odisala zahvalnošću Bogu za milosni dar poziva i vjernosti.

Slavljenica je obnovila zavjete pred svojom zajednicom sestara, prisutnim svećenicima, braćom, sestrama, rodbinom i prijateljima. Predvoditelj euharistijskog slavlja don Mladen Delić, salezijanac, u svojoj je propovijedi govorio o neprotumačivim dubinama Božje ljubavi usmjerene na čovjeka u otajstvu poziva, po kojem se Bog služi slabim i grešnim ljudima da bi nastavio svoje djelo ljubavi. Osvrćući se na evanđeoski ulomak o mudrim i ludim djevicama, koji je za euharistijsko slavlje odabrala s. M. Natanaela, snažnim je riječima progovorio i o ljudskom odazivu na Božji poziv.

Protumačio je da on treba biti u potpunom predanju i radosnom služenju Gospodinu u ljubavi. Služeći, skuplja se dragocjeno ulje „koje daje svjetlost i koje će nam pomoći da nas Zaručnik primi među izabrane“ jer „beskorisne su osobe koje ne svijetle“, a „najveća je katastrofa života biti lud i izgubiti vječnost“, rekao je propovjednik i objasnio da se ta ludost u redovničkom životu očituje u mlakosti, polovičnosti i obdržavanju pravila bez srca. Naglasio je kako nije jednostavno živjeti pedeset godina redovničke zavjete te da to nosi sa sobom veliko odricanje, ali da ga čovjek radosno prihvaća jer nakon tog odricanja dobiva ono što nigdje ne može kupiti ili nabaviti. Danas je osobito teško živjeti to odricanje jer ovo vrijeme ne razumije nastojanja oko poslušnosti, siromaštva i čistoće, ali slavljenje i zahvaljivanje Gospodinu, koje je i konačni cilj našeg života, daje motivaciju za to. „Zašto smo mi danas ovdje?, zapitao je don Mladen i odgovorio: „Da slavimo Boga i da mu zahvalimo za svaki život kao i za ovu sestru koja se pedeset godina trudila biti vjerna Gospodinu.“ Potom se, zaključujući propovijed, obratio slavljenici: „Draga sestro Natanaela, Bog Vas ljubi i ja vjerujem da ste Vi to osjetili stotinu puta u svom životu. Nikad Vas Bog neće ostaviti.“ Potkrijepio je to prizorom, koji je nedavno vidio, kako se otac saginje do svog posrnulog, već odraslog djeteta i nosi ga u naručju.

Na kraju euharistijskog slavlja don Mladen je zahvalio s. M. Natanaeli za njenu blizinu svećenicima i za molitve kojima ona i sestre pomažu salezijanske novake, koje im on, kao njihov odgojitelj, rado preporučuje. U suslavlju s don Mladenom Delićem bila su još četvorica svećenika. Čestitke braće karmelićana s. Natanaeli prenio je o. Stjepan Vidak, prior zajednice u Remetama. Don Mladen Margeta, bivši župnik u Vidu, rodnom mjestu slavljenice, pročitao je i uručio s. Natanaeli povelju s blagoslovom sv. oca Franje. Don Margeta je okupljenima otkrio da je baš prije 50 godina ušao u sjemenište i već se onda povezao s dvjema rođenim sestrama s. Natanaele, redovnicama Služavkama Malog Isusa. Župnike okolnih mjesta predstavljao je vlč. Stjepan Halužan iz župe Mače, a uvodno i završno slovo izrekao je redoviti misnik u bistričkom Karmelu vlč. Antun Motočić. Vlč. Motočić je istaknuo kako je prigodom prvih zavjeta sestre Natanaele dana slava Bogu, pa zatim opet prigodom svečanih zavjeta, a onda opet i prigodom ove obljetnice, što znači da je sav jedan redovnički život slava Bogu. Slavlju je nazočilo i nekoliko sestra Služavki Malog Isusa i predstavnika karmelskog svjetovnog reda, kao i s. Božica Alojzija od Svetog Lica (Britvec) iz Karmela Brezovica.

Redovnički život sestre M. Natanaele od Malog Isusa (Ane Šiljeg) iznimno je bogat i zanimljiv. Rođena je 30. rujna 1947. u Vidu, pokraj Metkovića, od oca Ante i majke Mande, r. Kešina. U Splitsku provinciju Družbe sestra Služavki Malog Isusa ulazi 4. 8. 1965. godine te u njoj polaže prve zavjete 15. kolovoza 1967., a vječne 15. kolovoza 1973. godine.

U Karmel u Brezovici ušla je 26. rujna 1988. godine. Svečane zavjete u Karmelu položila je 1. listopada 1991. godine. Na molbu poglavara iz Rima i Karmela u Sofiji, krenula je kao dobrovoljka 17. kolovoza 1992. godine s još dvije sestre u Bugarsku, kako bi pomogla sestrama karmelićankama u Karmelu u Sofiji. Vratila se nakon 5 godina. Ponovno je u Bugarskoj bila od 2008. do 2011. godine u službi priorice. U Mariju Bistricu, na osnutak Karmela, došla je s ostalim sestrama 25. rujna 1998. godine. U toj je zajednici bila u više navrata savjetnica, a dva trogodišta i priorica samostana.

Jedna misao o “ZLATNI JUBILEJ SESTRE M. NATANAELE OD MALOG ISUSA”

  1. Zahvaljujem se Bogu koji mi je dopustio da nazozim ovom slavlju, zahvaljujem mu sto je i s. Natanaela u mom zivotu bila od mojih malih nogu. Tu sam osjetila veliku ljubav kojom zrace sve sestre a osobito s. Natanaela. Tu je moje srce naslo mir ljubav i osjeti se veliko prisustvo Duha svetog, moj maleni sin je rekao da pjevaju kao andeli. Slava i Hvala Presvetom Trojstvu za ove predivne sestre i Kraljici Karmela. Bog vas sve obilno blagoslovio.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.