Proslava sv. Male Terezije u njenom Karmelu

U nedjelju 1. listopada sestre karmelićanke iz samostana u Kloštar Ivaniću proslavile su blagdan svete Male Terezije, svoje nebeske zaštitnice. Svetu Misu u 11 sati predslavio je isusovac p. Niko Bilić, rektor kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu, dok su suslavitelji za oltarom bili p. Ivica Hadaš (DI), fra Gordan Propadalo (OFM), don Ante Palić (SDB) te fra Robert Ćibarić (OFM), župni vikar u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću. Iz isusovačke zajednice na Jordanovcu kloštarski Karmel su kao gosti pohodili i bogoslov Zvonimir Marinović te časni brat Zdenko Vidović.

 

Na početku misnog slavlja p. Niko Bilić pozdravio je sestre i zahvalio im što su na blagdan svoje zaštitnice, kao dobar domaćin, u Karmel svete Male Terezije i u svoj molitveni život primile njih svećenike, sve karmelske prijatelje i goste, kao i domaće ljude iz ovoga kraja. P. Bilić je istaknuo da nam je upravo sveta Mala Terezija  otkrila kako je Bog blag i nježan prema nama. Premda je živjela tako malo godina, postala je i naučiteljica Crkve, otkrivajući nam vrijednost i ljepotu tzv. Malog puta koji se sastoji u vjernosti i ljubavi prema bližnjima i onima koji su prvi pokraj nas. Zazvavši Božje milosrđe da nam udijeli veliku snagu za ostvarenje tih naoko malih, ali zapravo najtežih zahtjeva života u zajedništvu s drugima, pater je pozvao okupljene da svoj pogled danas usmjere prema onoj Malenoj koja nam je po tom tako bliska.

„O, kako je danas radosna Mala Terezija pred licem Božjim, pred licem kojem je svojim imenom bila posvećena, zato što se u ovom Karmelu već 40 godina moli i zahvaljuje Bogu!“ Tim je usklikom u svojoj homiliji p. Bilić najavio skorašnju 40. obljetnicu dolaska Karmela iz Jurišića u Kloštar Ivanić – Karmela koji je, baš po uzoru na Malu Tereziju, nastajao u skrovitosti, odricanju, molitvenom predanju i bez izvanjske pompe. Čak su tri sestre kloštarskoga samostana, sestre Terezija, Margareta i Lidija, žive svjedokinje tih događaja i znaju cijelu povijest nastanka ovoga Karmela. Tako se ideal Blažene Djevice Marije, koja je brižljivo čuvala sve svoje uspomene i pohranjivala ih u svom srcu, ostvaruje konkretno u životu tih naših triju sestara. Čestitajući posebno sestri Tereziji imendan, pater je istaknuo kako je ona svjedokinja i svetosti života našega blaženika kardinala Alojzija Stepinca, jer su počeci njena zvanja vezani upravo uz čovjeka koji je i službeno od Crkve prepoznat kao blaženik, a uskoro i svetac.

Pater Bilić je pozvao okupljene na intenzivnu molitvu za kloštarski Karmel sve do blagdana sv. Ilije 2018. godine, dana kada je prije 40 godina službeno uspostavljena klauzura ovog samostana u zagrebačkoj dijecezi. „Molimo Gospodina da pokaže svoju volju i svoj plan za budućnost Karmela sv. Male Terezije. Ovaj molitveni kutak omiljene i dragocjene duhovnosti nikad ne mora biti velik i slavan, ovdje nikad ne moraju biti upereni reflektori niti ovdje mora biti središte velikih institucija. Neka ovo i dalje bude ono tiho mjesto u kojem ćemo naći spokoj našim dušama te ponovno osjetiti kako je divna naša vjera. To je ono za čim svi mi čeznemo i to je ono do čega je Isusu, našem Gospodinu, stalo. Kao odgovor na sva naša životna pitanja kako dalje, Gospodin daje odgovor kada kaže da pustimo svoj jaram i svoje breme i uzmemo Njegov jaram. Mala Terezija nam je u svom životu otkrila da je to jaram obične, svakodnevne ljubavi prema bližnjemu“, zaključio je pater Bilić na kraju nadahnute propovijedi.

Takvu su ljubav prema sestrama u Karmelu Male Terezije u Kloštar Ivaniću uvijek iskazivale sestre franjevke koje žive preko puta, u njihovu susjedstvu. One, koje danas slave 60. obljetnicu prisustva u ovom mjestu, bile su prve koje su priskočile u pomoć sestrama karmelićankama u izgradnji njihovoga novoga života. Zahvalivši franjevačkom redu na velikodušnoj ljubavi, jer je sestrama ustupio svoj prostor za život, pater Bilić je blagoslovio nazočne vjernike i zamolio Gospodina da svima očituje svoju nježnu očinsku i majčinsku ljubav, koja dopušta da rastemo i kojoj je uvijek stalo da napredujemo.

Na samom završetku misnog slavlja uslijedio je divan običaj blagoslova ruža kao podsjetnik na obećanje svete Male Terezije da će nas uvijek zagovarati kod Gospodina.  Ruže je okupljenim vjernicima u ime sestara karmelićanki i Sisačke biskupije darivala gđa Spomenka Jurić.

Nakon okrepe i ručka svi su se gosti radosno okupili u govornici i u srdačnom razgovoru sa sestrama karmelićankama. Osim međusobnoga upoznavanja i pjevanja imendanske čestitarske pjesme sestri Tereziji, dojmljivo je bilo slušati s. Mariangelu Todorić, školsku sestru franjevku splitske provincije i njeno svjedočanstvo misionarskog života u Kongu i djelatne ljubavi prema bližnjemu. Bio je to uistinu najljepši mogući završetak blagdana svete Male Terezije, zaštitnice misija i one koja je Ljubav u srcu Crkve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.