Proslavljena svetkovina sv. Terezije Avilske u Stepinčevom Karmelu

„Danas slavimo ženu koja nam je u Crkvi pokazala što znači Boga nositi u sebi i nositi ga drugima. Da bismo to mogli, moramo Bogu otvoriti svoje srce, moramo tražiti Božju mudrost o kojoj nam govori prvo čitanje svetkovine sv. Terezije Avilske (usp. Mudr 7, 7-14). Božja mudrost nije naša mudrost. Božju mudrost je Terezija otkrila putem svetosti. Svetac je čovjek koji živi s Bogom i za Boga u svemu što se događa“, rekao je u nedjelju, 15. listopada, u Karmelu u Brezovici, na početku homilije, don Stjepan Bolkovac, SDB, ravnatelj salezijanaca na zagrebačkoj Knežiji. Uz njega su bili: suslavitelj don Danijel Vidović, SDB, čitači Tomislav Skender i Karmela Matijević, te ministrantica djevojčica Marija Marić, dok su p. Ivan Magdić, SMM, i don Božo Grbeša, SDB, ispovijedali hodočasnike. Misno slavlje animirale su lijepim pjevanjem sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, a vjernici su im se pridružili.

U nastavku homilije, don Bolkovac je rekao da se Božja mudrost u Terezijinom životu konkretizirala u Isusu Kristu i da je njezina svetost bila u realnosti svakidašnjice, a ne u izvanrednostima života. Tako je naglasio da je Terezija susrela Boga i u loncima, te da je znala razlikovati ljudsku mudrost, koja uvijek ima neki svoj interes, od Božje mudrosti, koja gleda da meni i drugima bude dobro. Takva mudrost čini osobu spremnom da vrši volju Božju, koju nam otkriva Duh Sveti, kako govori drugo čitanje (usp. Rim 8, 14-17, 26-27). Duha Svetoga možemo čuti ušima svoje duše u molitvi, kako je to činila sv. Terezija Avilska, naučiteljica Crkve. On nam otkriva put svetosti, koji postaje naša svakodnevna zadaća. Na taj put nas svojom mudrošću potiče i sv. Terezija, duhovna majka i obnoviteljica karmelskog Reda na čijem se životu, molitvi i djelima nadahnjujemo. Na kraju homilije propovjednik je zaželio štovateljima sv. Terezije Avilske da i njihova srca budu poput Terezijinog otvorena Bogu, njegovoj mudrosti i njegovu životu, te da njihov život bude hodočašće u nebo.

Prije svečanog blagoslova don Bolkovac i vjernici čestitali su sestrama karmelićankama njihovu svetkovinu, a nakon sv. mise preporučili su svoje nakane u njihove molitve.

Večernju sv. misu, kojoj je prethodila Večernja Časoslova i Slavna otajstva sv. krunice, predvodio je naš o. Srećko Rimac, OCD, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, uz koncelebraciju vlč. dr. Vlade Mikšića, župnog vikara i supsidijara Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu i u župi BDM Snježne, te vlč. Vjekoslava Pavlovića, upravitelja župe sv. Benedikta u Blaškovcu, i uz asistenciju bogoslova Dominika Štefulića, OP, i ministranta dječaka Luke. Vlč. Željko Nestić, župni vikar u Ivanjoj Reki i Jelkovcu, i p. Ivan Tomić, OP, iz Zagreba, ispovijedali su hodočasnike, dok je studentica Dora Nestić čitala misna čitanja.

Govoreći o Terezijinom iskustvu živoga Boga u duši i Kristovog čovještva, otac provincijal je spomenuo da je Krist jedini posrednik po kojemu dolazimo do Boga Oca, kako uči sv. Terezija. Ona nam je veliki orijentir u duhovnom životu, osobito na području molitve. Terezija nas uči kako razgovarati s Isusom Kristom kao s prijateljem i kako doći do sjedinjenja s Presvetim Trojstvom, osobito po poniznosti, ljubavi i nenavezanosti. Prema sv. Tereziji, mali čini poniznosti vredniji su od mističnih iskustava. Propovjednik je pozvao vjernike na čitanje Terezijinih djela kako bi našli odgovore za svoj duhovni i molitveni život.

„Terezija Avilska obnovila je Karmelski red koji je bio u krizi. Bog joj je dao mudrost da obnovi Karmel… Terezija kao bitno za novi život u obnovljenom Karmelu naglašava molitvu, zauzeti rad na sebi, kreposti i radikalni život po zavjetima u skrovitosti i šutnji… Ona nam je bliska, slična nama, ali je i nebeska. Ona nas poziva na savršenu ljubav i vodi nas do Krista“, rekao je otac Srećko i zaželio hodočasnicima da ih Duh Sveti vodi nebeskim stazama kako bi sa sv. Terezijom mogli slaviti Presveto Trojstvo.

Misno slavlje uveličao je svojim krasnim pjevanjem mješoviti zbor Nacionalnog svetišta sv. Josipa i župe BDM Snježne iz Karlovca pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ. Njemu su se pridružili hodočasnici, osobito Karlovčani, a došli su tradicionalno iz Josipovog svetišta, točnije iz Josipovog grada, k sv. Tereziji Avilskoj da bi joj zahvalili za sve što je učinila kako bi sv. Josip bio više čašćen, te kako bi se preporučili njezinom daljnjem zagovoru i zaštiti.  

Za svetkovinu sv. Terezije Avilske sestre su se pripremale devetnicom molitava, meditacija i pjesama, te misnim slavljem i Večernjom Časoslova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.