U NAŠEM SAMOSTANU U SPLITU POČEO NOVI CIKLUS STUDIJA TEOLOGIJE POSVEĆENOG ŽIVOTA

Treći dvogodišnji ciklus studija Teologije posvećenog života započeo je u petak, 20. listopada 2017., u karmelićanskom samostanu na Vidovcu u Splitu. Na studij se prijavilo 57 polaznika, od čega 15 vjernika laika. Svoju podršku kako studiju tako i polaznicima došao je izraziti i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je uputio prigodnu riječ. Naglasio je kako za njih ovaj događaj sigurno mnogo osobno znači, ali da on ima važnost i za njihove zajednice i Crkvu općenito. „Dok vas gledam u klupama, uočavam kako klupe pomlade čovjeka, ali ne klupe same po sebi, nego vaša želja za znanjem”, kazao je nadbiskup.

Osvrnuo se i na temu simpozija KBF-a u Splitu „Vjera i sport u susretu”, istaknuvši kako „mnogi ljudi tjeraju sport i žele biti mladi, ali ne pomlađuje sport, nego ljubav.” U tom je svjetlu govorio o ljubavi prema pozivu, koja se očituje i u želji za permanentnim obrazovanjem kako bismo kao kršćani mogli današnjem čovjeku na što razumljiviji način dati obrazloženje nade koja je u nama. „Poziv treba upoznati da bi se volio i treba ga voljeti da bi ga se upoznalo. Potrebno je upoznati izvor svoje karizme i živjeti evanđelje u evanđeoskim savjetima, otkriti novu dimenziju liturgije i apostolata u novom svjetlu, biti svjestan današnjih izazova”, naglasio je nadbiskup Barišić. Budući da se studij, nakon dva dvogodišnja ciklusa u Zagrebu, po prvi put izvodi u Splitu, nadbiskup je istaknuo da „ovdje danas počinje nešto povijesno”.

Riječ zahvale nadbiskupu na podršci uputio je predstojnik studija karmelićanin o. Jure Zečević. Teologija posvećenog života (TPŽ) je studij za osobne potrebe u smislu cjeloživotnog obrazovanja i formacije, prvenstveno osoba koje žive različitim oblicima posvećenog života, ali ga može pohađati i određeni broj vjernika laika, ukoliko za to postoje organizacijski i drugi uvjeti. Kako je naglasio predstojnik Zečević, glavna svrha studija jest da osobama posvećenog života u našoj Crkvi i društvu omogući produbljenje, osmišljenje i osvježenje vlastitoga Bogu posvećenog života i duhovnosti pomoću odgovarajućih nastavnih predmeta, seminara i vježbi, polazeći od teorijsko-znanstvene i praktično-provedbene razine

TPŽ je ustanovljen 2013. godine na poticaj i uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, a osnivač i organizator studija je Hrvatska karmelska provincija sv. Oca Josipa. U prva dva nastavna ciklusa održana u Zagrebu bilo je upisano ukupno 92 polaznika. Nastava se odvija jedan vikend mjesečno (petak i subota) tijekom dviju akademskih godina, ukupno 14 vikenda. (Tekst preuzet s Web stranice IKA-e, fotografije S. Burilović)

O početku studija izvijestili su i drugi portali i mediji, primjerice Slobodna Dalmacija: http://misija. slobodnadalmacija.hr/ katolicka-dalmacija/clanak/id/ 31873/Kod-karmelicana-u- Splitu-dvogodisnji-studij- Teologije-posvecenog-zivota.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.