SVEČANI ZAVJETI ŠESTORICE KARMELIĆANA

U nedjelju, 15. listopada 2017., na svetkovinu svete Terezije Avilske, u svetištu Majke Božje Remetske šestorica karmelićana položili su svoje doživotne zavjete. Bio je to poseban dan za mladu Hrvatsku karmelsku provinciju, koja ne pamti da je šestero redovnika odjednom izreklo svoje doživotno predanje Bogu u Redu bosonoge braće Blažene Djevice Marije od gore Karmela. Euharistijsko slavlje predslavio je provincijal Hrvatske karmelske provincije, otac Srećko Rimac, a braća koja su polagala zavjete su: br. Krešimir Josip od Muke Kristove (Bahmec) iz Zagreba, br. Joško od Srca Isusova i Marijina (Purko) iz Splita, br. Ivan od Božanskog Milosrđa (Živković) iz Zatona, br. Nikola od Svete Obitelji i Male Terezije (Grizelj) iz Omiša, br. Željko od Srca Isusova i Marijina (Bezić) iz Splita te br. Ivan od Presvetoga Trojstva (Pleše) iz Ivanić Grada.

Euharistijsko slavlje bilo je prožeto radošću, zahvalnošću i dubokim emocijama. Poseban je to trenutak koji okuplja i ujedinjuje provinciju, tako da su na misnom slavlju sudjelovala braća iz čitave provincije. Otac Provincijal je u propovijedi istaknuo da su redovnički zavjeti posvećenje i življenje Isusova načina života koji je jedini savršeno čist, poslušan i siromašan. Nasljedovanje takvog Krista u očima svijeta može izgledati kao ludost, promašenost, a ako redovnik nema kristološki temelj svoga posvećenja po zavjetima, tada oni to i postaju. Redovnik odgovara na poziv Božji, na ljubav koju mu Bog prvi iskazuje, i uzvraća činom ljubavi, zavjetima, po kojima se posve predaje Bogu za služenje Crkvi i čovjeku.

Nakon euharistijskog slavlja, braća koja su položila zavjete uputila su se s ostalom braćom, članovima svojih obitelji i prijateljima u samostansku dvoranu, gdje su zajedničkim objedom proslavili ovaj čin. Na poseban način su u srcima braće bili svi oni koji nisu mogli prisustvovati ovom važnom događaju, osobito naše klauzurne sestre koje su braću pratile molitvama i darovima. Zahvalni smo za svu požrtvovnost braće i sestara koja nam je pomogla da učinimo ovaj korak. Neka naše konačno „da“ Bogu bude na spasenje duša i rast Kraljevstva Božjega.

2 misli o “SVEČANI ZAVJETI ŠESTORICE KARMELIĆANA”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.