Susret priora i ekonoma na Krku

U subotu 9.12. 2017. održan je u našem samostanu u Krku susret ekonoma i priora naših samostana i provincijalni savjet. Priori su pripremili kratka izvješća o svojim zajednicama, u koje je bilo uključeno i ekonomsko izvješće svakog pojedinog samostana.

Voditelj susreta bio je provincijal o. Srećko Rimac, koji je susret započeo uvodnim predavanjem na temu službe priora u vođenju zajednice. Prior je prvi u ispunjavanju onoga što se traži u redovničkom životu. Povjereno mu je materijalno upravljanje i  duhovno vođenje zajednice s obzirom na Pravilo i Ustanove Reda, u bliskom suradničkom tj. dijaloškom odnosu sa zajednicom i pojedincem.

Kod vođenja zajednice treba uzeti u obzir iskustvo svetaca. U našem slučaju to ponajprije znači sv. Tereziju Avilsku, koja je dobro poznavala individualnu i grupnu psihologiju. Zadatak voditelja zajednice jest i imati uvid u novije dokumente Crkve koji promiču odgoj, vodstvo i zajedništvo u ustanovama posvećenog života. O. Srećko je naglasio da poglavar prvi treba brinuti za duhovnu formaciju zajednice, što vodi jačanju zajedništva, a to je uvjet za autentično nasljedovanje karizme Reda.

Nakon uvodnog izlaganja, priori zajednica podnijeli su kratka izvješća o njihovim zajednicama. U popodnevnom dijelu susreta o. Zvonko Martić održao je predavanje o upravljanju vremenitim dobrima. Nakon predavanja, provincijalni ekonom br. Josip Alaga podnio je izvješće o ekonomskom stanju provincije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.