BL. ALOJZIJE STEPINAC I SV. IVAN OD KRIŽA

Devetnaesta obljetnica utemeljenja samostana i svetkovina crkvenog naučitelja sv. Ivana od Križa proslavljene su svečanom svetom misom 14. prosinca 2017. u Karmelu bl. Alojzija Stepinca i Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Misno slavlje predslavio je vlč. Dragutin Kučan, dugogodišnji krašićki župnik koji je odnedavno na službi u bistričkom svetištu, a s njim je slavio vlč. Antun Motočić, redoviti misnik u bistričkom Karmelu i predvoditelj trodnevnice u čast sv. Ivana od Križa.

U svojoj je propovijedi poveznicu između sv. Ivana od Križa i bl. Alojzija Stepinca, kojem je posvećen samostan i samostanska crkva, vlč. Dragutin Kučan pronašao u recima iz poslanice Galaćanima: „A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista.“ Te su riječi ulazne pjesme svetkovine sv. Ivana od Križa bile i mladomisničko geslo bl. Alojzija Stepinca. Zajedničko im je i to što su bili prezirani i proganjani, kao i duboka svijest o važnosti i snazi molitve. Isti duh po kojem je Ivan od Križa svoj život preobrazio u molitvu odsijeva i u stavu kardinala Stepinca kada kaže da su mu sve oduzeli, ali mu nisu oduzeli ruke koje može kao Mojsije podizati Bogu na molitvu. Vlč. Kučan je iz svog bogatog iskustva primanja hodočasnika u Krašiću i slušanja njihovih svjedočanstava o uslišanjima molitava po zagovoru tog „hrvatskog Mojsija“ iznio zaključak, koji je potkrijepio zanimljivim primjerima, da je bl. Stepinac zagovornik osobito nezaposlenih, bolesnika, učenika i studenata, krivo optuženih i nerotkinja.

Nakon svete mise u razgovoru sa sestrama vlč. Kučan ispričao je puno zanimljivih detalja o predmetima koji se nalaze u Stepinčevoj spomen-sobi u Krašiću. Istaknuo je i još jednu poveznicu Blaženika i  karmelske duhovnosti. Naime, Stepinac je bio iznimni štovatelj sv. Josipa, tako da je u svom misalu u kanon svojom rukom zabilježio ime sv. Josipa i tako bio preteča onoga što će tek doći s Drugim vatikanskim koncilom. U svom je istraživanju vlč. Kučan došao i do podatka da su se svi važni događaji u životu kardinala Stepinca događali srijedom, danom kada se posebno štuje sv. Josip.

U trodnevnoj pripravi za svetkovinu sv. Ivana od Križa vlč. Antun Motočić je kroz misli iz knjige o. Ante Stantića Otajstvom Isusova djetinjstva do mistike prikazao kako je sluga Božji karmelićanin Gerard Tomo Stantić praktično nasljedovao nauk sv. Ivana od Križa. Bilo je to lijepo obogaćenje u vremenu Došašća i doprinos boljem shvaćanju otajstva Isusova rođenja i djetinjstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.