Svetkovina sv. Ivana od Križa u Stepinčevom Karmelu

Msgr. Zvonimir Sekelj, kanonik Zagrebačke nadbiskupije, predvodio je u četvrtak 14. prosinca svečanu Euharistiju u prigodi svetkovine sv. Ivana od Križa. Uz njega su slavili vlč. Damir Ceković, župnik u Gušću, Katečkom i Preloščici, te mladoamisnik vlč. Žejko Nestić, župni vikar u Gornjoj Reki i Jelkovcu. Misno slavlje animirale su sestre karmelićanke svojim skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. Bonite Kovačić, OCD.

Na početku misnoga slavlja msgr. Sekelj obratio se prisutnima i usmjerio im pažnju na bitne radosti u životu, koje su u istinskom susretu s Gospodinom. U prigodnoj homiliji prisutnima je približio sv. Ivana od Križa u najdubljem njegovu suživotu s Kristom, te je pozvao prisutne da uranjaju u svoje dubine kako bi se susreli s Kristom, utjelovljenom Riječi. „Bog po utjelovljenju želi svoju sliku spasiti. On nije vječni osamljenik. On se daje čovjeku i ja bih trebao biti Božja slika… Utjelovljenje se dogodilo po liniji križa i žrtve, a Bog je to učinio za nas jer nas voli. Bog želi da shvatimo da imamo duhovnu dimenziju.“ Nadalje je propovjednik naglasio da sv. Ivan od Križa i danas govori Crkvi, jer njegov nauk i duhovnost žive već pet stoljeća. Isto tako msgr. Sekelj je naglasio da u svakoj stvorenoj ljepoti možemo uranjati u Boga kako je to činio sv. Ivan, koji je bio čovjek velikih čežnja i želja. Na kraju homilije propovjednik je pozvao prisutne na dubinski odnos s Kristom kako bismo živjeli njegovim duhom, duhom Evanđelja, i razlikovali bitno od nebitnoga.

Popodnevno misno slavlje predslavio je vlč. Ivica Cujzek, odgojitelj zagrebačkih bogoslova. Njegovi odgajanici su svojim umjetničkim glasovima, pod vodstvom bogoslova Hrvoja Malkovića, uveličali misno slavlje. Na početku slavlja vlč. Cujzek je primijetio da smo u sredini Adventa, a sredine su uvijek kritične. Zato je dobro da se na trenutak zaustavimo i nadahnemo na primjeru sv. Ivana od Križa, koji je želio da budemo posve Božji. „Dobro je da čovjek spoznaje samoga sebe. Tu su naši usponi i padovi. Potrebno je ući u tišinu i razmišljati o sebi, što nije lak posao. Sv. Ivan od Križa bio je učitelj, bio je pametan čovjek, obnovitelj Karmelskog reda zajedno sa sv. Terezijom Avilskom, mistik i pjesnik, a mistik je čovjek koji svom dušom teži biti bliži Bogu“, rekao je između ostalog propovjednik. Posebno ga se dojmila misao sv. Ivana od Križa u kojoj je Isusa usporedio s dubokim bogatim rudnikom koji ima mnogo rukavaca, pa što više kopamo, uvijek u njemu nalazimo nove rukavce i nova bogatstva. Zatim nas je vlč. Cujzek pozvao da se upitamo kojom kvalitetom živimo svoju vjeru – što mi vjera znači i što ću donijeti nakon ovog susreta u svoj konkretni život. „Nije lako biti vjeran. Da ustrajemo na tom putu, treba nam molitva i srce. U molitvi treba puno strpljivosti, poniznosti, pouzdanja u Boga. Moliti treba čistim srcem. Neka nam sv. Ivan bude putokaz da i nakon ovoga susreta krenemo gdje nas Bog čeka.“

Misnim slavljima prethodila je sv. Krunica na nakane Crkve i našeg naroda, te svečana Večernja Časoslova, a nakon Euharistije bilo je upriličeno prijateljsko druženje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.