Svetkovina Gospe Karmelske u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. A. Stepinca

Proslava svetkovine Blažene Djevice Marije od brda Karmela u Karmelu u Mariji Bistrici započela je 15. srpnja svečanim pjevanjem Prve Večernje i antifone Salve Regina s upaljenim svijećama. Na samu svetkovinu Gospe Karmelske, 16. srpnja, sestre su predmolile slavna otajstva krunice, moleći krunicu zajedno s brojnim hodočasnicima, župljanima, te brojnim prijateljima i dobročiniteljima Karmela. Svečanu misu predslavio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski u zajedništvu s osmoricom svećenika iz okolnih župa. Na početku misnog slavlja svima je dobrodošlicu izrazio vlč. Antun Motočić.

Predvoditelj slavlja u homiliji je pošao od evanđeoske slike – Marije i Ivana pod križem Kristovim, istaknuvši kako je to jedna od najupečatljivijih slika koja osobito pogađa svako srce. Isus u darivanju Majke Ivanu i Ivana Majci očituje svoju ljudsku crtu brige za majku – udovicu, a to je poticaj za brigu svih nas za naše majke i sve nemoćne. Taj prizor s Kalvarije ima i dublju duhovnu poruku jer je tim činom, tom svojom oporukom, Isus nas sebi pritjelovio kao braću, izjednačio nas sa sobom. Naš odnos prema drugima mijenja se u patnji u kojoj na novi način postajemo braća i sestre, a to se tako zorno osjetilo u nedavnim poplavama. Premda se čini da su Marija i Ivan pod križem bili bespomoćni i da je Isus na križu bio udaljen od Boga, ali u tim trenucima i kad se i nama to događa, Bog je najbliži. U patnji čovjek često poseže za brzim rješenjima, gotovo magijskim pa tako jednom krunicom, seminarom ili nečim drugim želi riješiti svoj problem. Tu se vidi da novo poganstvo ulazi na sva vrata pa i u Crkvu. Po primjeru Marijinu treba stajati pod križem u vjeri i ljubavi, a ako se bježi od strahote, onda se bježi i od Krista, poručio je biskup Gorski.

Poslije misnog slavlja obredom primanja u Škapularsku bratovštinu karmelski je škapular obuklo dvadesetak osoba. Proslava svetkovine završena je svečanom Večernjom

Za proslavu Majke Božje Karmelske sestre su se pripremale devetnicom molitava i trodnevnicom koja je započela u nedjelju 13. srpnja, na svetkovinu Majke Božje Bistričke. Tog je dana misu predslavio ovogodišnji mladomisnik Boris Jozić u zajedništvu s vlč. Motočićem i o. Danijelom Ćolom, OCD. Ostala dva dana misno slavlje s propovijedi predvodio je vlč. Motočić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.