SVEČANI ZAVJETI S. HANE OD SRCA ISUSOVA I MARIJINA

U subotu, 27. siječnja 2018., u samostanskoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Karmelu u Mariji Bistrici, svečane zavjete u ruke poglavarice s. Marije Petre od Presvete Euharistije (Mire Fišter) pred zajednicom svojih sestara, nazočnim svećenicima, članovima obitelji, rodbinom i prijateljima položila je s. Hana od Srca Isusova i Marijina (Ana Sabolić).

Misno slavlje i obred svečanog zavjetovanja predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, a s njim su slavili fra Ante Crnčević, OFM, o. Stjepan Vidak, OCD, o. Ivan Podgorelec, OCD, preč. Domagoj Matošević, vlč. Stjepan Halužan, vlč. Antun Motočić i fra Marko Pustišek, OFM, župnik bjelovarske Župe sv. Antuna Padovanskog iz koje je s. Hana. Asistirali su karmelićanski bogoslovi br. Marko Maglić, br. Joško Purko i kandidat Patrik Gregović te splitski dijecezanski bogoslov Tomislav Žuljić. Slavlje je uz pjevanje i sviranje sestara karmelićanki obogatio i za tu prigodu sastavljen gudački kvartet koji su sačinjavali prijatelji novozavjetovanice i jedan član njene obitelji.

Biskup Šaško cijelu je svečanost nazvao događajem ljubavi koji vodi do punine radosti. Glavna misao vodilja njegove propovijedi bila je upravo je ljubav, kao ona koja izvire iz misnih čitanja koje je odabrala s. Hana, iz njenog predanja Bogu po zavjetima i iz same naravi svete misne žrtve. „Snažna je riječ zaručnice iz Pjesme nad pjesmama u kojoj potvrđuje svoje posvemašnje darivanje Bogu“, rekao je biskup Šaško, i istaknuo da su upravo u tom prvom misnom čitanju donesene četiri važne odlike istinske ljubavi. Istinska je ljubav, protumačio je, jaka, isključiva, ustrajna, tako da odolijeva svim poteškoćama i kušnjama, i nemoguće ju je kupiti zemaljskim vrijednostima. Njen je izvor u Bogu i u Njega želi trajno uvirati.

Ljubav je uspoređena sa snagom smrti, ali ju nadilazi. Tu se pogled usmjeruje prema Križu i prema Uskrslom Kristu koji daje prepoznati da samo Božja ljubav kojom nas je zagrlio nadvladava i smrt, objasnio je propovjednik. „Samo istinska ljubav preživljava poput plamena vatre, poput gorućeg grma koji gori, a ne sagorijeva, u kojem se na Horebu objavio Gospodin“, rekao je propovjednik, povezujući to s naukom sv. Ivana od Križa koji govori o živom plamenu kada govori o mističnoj ljubavi između Boga i čovjeka.

Pročitana Božja riječ odražava se i u pjesmi nad pjesmama same novozavjetovanice, koju je u njenom prije nekoliko godina napisanom svjedočanstvu o pozivu iščitao biskup Šaško. Naglasio je kako je na njenom putu temeljno traženje i pronalaženje radosti, a zatim duboka spoznaja da joj je cijeli život darovan od Boga. Privlačna mu je i njena nemogućnost da do kraja zahvati stvarnost poziva i da o njemu govori. Njenu rečenicu: „Od tada sam znala da Bogu ne mogu dati ništa manje nego sve“, istaknuo je kao jednu od najljepših rečenica o pozivu i odgovoru na Božju ljubav koje je pročitao. Naveo je i njenu misao o otkriću Karmela: „Bila su otvorena jedna nova vrata preda mnom, tišina Karmela sada zvoni i zvuči dublje nego sva glazba koju bi ljudsko uho moglo zamisliti“, i progovorio o važnosti glazbe u njenom životu kroz sviranje violončela. Violončelo je predstavio kao instrument koji je vrlo blisko povezan s glazbenikom, koji prodire vrlo duboko, budi prostor nade i daje neposrednost zvuka koji zahvaća i dušu i tijelo. „Postoji samo jedno polje i treba dobro odvagnuti gdje prekidamo žicu, gdje određujemo ton. Pogođeni zvuk donosi radost. Sestra Hana je tu radost osjetila i želi je živjeti u ovom zajedništvu u Karmelu. Molimo Gospodina koji je nju izabrao – ne ona Njega – da u Njegovim rukama i dalje bude otvorenost i glazba Neba za nas, znak na srcu i pečat na ruci, da bismo kao Crkva i u svojim osobnim životima ostali u Bogu donoseći plodove Njegova kraljevstva“, zaključio je biskup Šaško.

Sestra Hana od Srca Isusova i Marijina (Ana Sabolić) rođena je 7. studenoga 1987. u Zagrebu, a živjela je u Bjelovaru. Glazbenu akademiju – studij violončela u klasi prof. Mihovila Koruze – završava 2011. godine. U bistrički Karmel ulazi 29. siječnja 2012., a redovničko odijelo prima 2. veljače 2013. godine. Prve zavjete polaže 2. veljače 2015.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.