STEPINČEVO U KARMELU MAJKE BOŽJE BISTRIČKE I BL. ALOJZIJA STEPINCA

U ovoj jubilarnoj dvadesetoj godini od proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici, kao i od dolaska sestara karmelićanki u Mariju Bistricu (3. listopada 1998.), svečano je u tom, blaženom Alojziju posvećenom Karmelu, proslavljena 10. veljače svetkovina njemu u čast. Trodnevnicu priprave za slavlje predvodio je redoviti misnik u bistričkom Karmelu vlč. Antun Motočić. Na samu svetkovinu svečanu svetu misu, na kojoj je uz sestre bio prisutan i lijep broj vjernika, predvodio je upravitelj župe Uznesenja BDM u Pregradi preč. Ivan Mikec u suslavlju s vlč. Motočićem.

U trodnevnici je vlč. Motočić govorio o daru mučeništva koji je primio kardinal Stepinac, navodeći primjere koji pokazuju da on prihvaća mučeništvo iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i vjeri u duhu praštanja neprijateljima. Razlog zbog kojeg je neustrašivo govorio istinu, prema vlč. Motočiću, bio je taj što se nije bojao smrti, ali se bojao izdati Boga i njegovu istinu. „Njegov je dar mučeništva bio izvor hrabrosti i svim vjernicima. To je svjedočanstvo i danas potrebno našoj Crkvi, našim biskupima, svećenicima i svemu Božjem narodu“, naglasio je voditelj trodnevnice.

Na samo je Stepinčevo preč. Mikec u toploj i dirljivoj propovijedi također istaknuo ljubav koju je Alojzije Stepinac pokazao u svojoj nesebičnoj žrtvi po kojoj je, kao hrabri svjedok Božje ljubavi, zavrijedio palmu mučeništva. Preč. Mikec rekao je da je Blaženik, kao Božji čovjek, čovjek vjere i molitve, mogao vizionarski djelovati. Prije Drugog svjetskog rata osnovao je Karmel u Brezovici, zatim Caritas, i tako je pripremio zagrebačku Crkvu, svećenike i narod za nadolazeću silu koja je prijetila. A upravo zbog toga što je bio čovjek vjere i pouzdanja u Boga, čija je svetost neupitna, mogao je donositi pravi sud i reći istinu, nastavio je preč. Mikec, dodajući da su baš to njegovi protivnici htjeli ušutkati. No, kada su mislili da će zatvoriti usta kardinalu zatvorivši ga u Lepoglavu, nisu uspjeli jer su progovorile njegove „poslanice iz Lepoglave“, ali progovorila je i molitva i pjesma hodočasnika na Mariju Bistricu koji su htjeli da glasovi njihove pjesme dopru i do uzničke ćelije kardinala. Preč. Mikec je naglasio kako usta kardinala Stepinca i danas propovijedaju na njegovom grobu koji nikad nije prazan, već su uvijek pred njim vjernici. Ljudi pred zemnim ostacima onoga koji je bio dar i svijetli trag našem narodu nalaze nadu i utjehu. „Mučitelji nestaju, odlaze u povijest, a mučenička žrtva ostaje kao trajna uspomena i toj žrtvi mi se klanjamo jer znamo da je u njoj prisutan Bog“, zaključio je preč. Mikec.

Na kraju misnog slavlja, sada već tradicionalno, blagoslovljeni su bomboni u znak sjećanja na to kako je Blaženik dijelio bombone djeci. Ova je proslava zaštitnika samostana i samostanske crkve bila i dio proslave obilježavanja osamnaeste godišnjice posvete crkve, koja se slavi 12. veljače.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.