Karmelski bogoslovi na križnom putu za mlade

U nedjelju 25. veljače 2018. godine karmelski bogoslovi sudjelovali su na tradicionalnom, 6. križnom putu za mlade „S Karmela na Golgotu“ u Hrvatskom Leskovcu kod sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Naši bogoslovi redovito svake Korizme sudjeluju na ovom križnom putu na poziv sestara. Također sudjeluju u kreiranju jedne postaje križnoga puta, koju i čitaju. Ovoga puta bogoslovi su bili zaduženi za 2. postaju. Križni put i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom predvodio je prior remetske zajednice, o. Stjepan Vidak.

Ovogodišnje geslo „Da po tvome primjeru sveto živimo“ povezano je sa sv. Josipom zbog toga što je u tijeku godina sv. Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Sveti Josip nas je povezao i mjestom molitve križnoga puta, koji se ove godine iznimno održavao u kapeli sv. Josipa zbog hladnoće, dok je prijašnjih godina redovito križni put bio na otvorenom, to jest u prekrasno uređenom vrtu s postajama koji je plod truda i rada sestara karmelićanki iz Hrvatskog Leskovca.

Sestre su upravo sestrinski dočekale braću karmelićane, te su svi već na ulazu dobili poklon koji su sestre danju i noću marljivo izrađivale za svakog sudionika. Bio je to ručno rađeni Agnus Dei s likom sv. Josipa i uputom o značenju i načinu korištenja ove blagoslovine. Sestra Dijana nas je na početku uvela u smisao, značenje i red odvijanja molitvenog druženja. Ono je započelo pisanjem vlastitih slabosti i grijeha na papirić koji smo pribili na veliki drveni križ posebno napravljen za ovu priliku. Cilj ove geste bio je posvijestiti mladima kako Isus uistinu sve naše slabosti i grijehe uzima na sebe. Postaje križnog puta su osmislili i čitali mladi iz raznih zajednica – svaku postaju jedna zajednica. Svatko na svoj originalni način. U pripremi postaja sudjelovali su: mladi iz svetišta sv. Josipa u Karlovcu, zbor mladih „Allegro“, mladi Karmela BSI iz Strmca i Hrvatskog Leskovca, zajednica karmelskih laika, mladi iz Remeta, karmelski bogoslovi, postulantice, novakinje i sestre juniorke Karmela BSI, mladi iz Kuće sv. Josipa (doma za nezbrinutu djecu), skupina iz inicijative „40 dana za život“, molitvena zajednica „Srce Isusovo“, mladi župe sv. Nikole iz Bistre, krizmanici iz župe sv. Ivana Nepomuka i evangelizacijska skupina mladih „Duhovni kutak“. Bilo je prekrasnih razmišljanja, pjesama i scenskih izvedbi postaja.

Ove godine križni put glazbeno je animirao „Duhovni kutak“ i VIS Karmel, a s jednom pjesmom se uključio zbor „Note ljubavi“. Prije odlaska kućama svi su se zadržali u srdačnom upoznavanju i druženju uz čaj, sokove i grickalice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.