Mladi na duhovnoj obnovi u Stepinčevom Karmelu

Mladi iz Jelkovca, Župa sv. Ivana Pavla II., iz Ivanje Reke, Župa sv. Ivana Krstitelja, i iz Brezovice, „karmelska klauzurna mladež“, pod vodstvom svoga župnog vikara i katehete vlč. Željka Nestića, imali su u subotu, 10. ožujka, korizmenu duhovnu obnovu u Stepinčevom Karmelu u Brezovici.

Nakon zaziva Duha Svetoga, duhovnih nagovora, osobnih promišljanja i razmatranja, te duhovnih razgovora i sakramenta Pomirenja, kao i kraćih pauza i osluškivanja Gospodina u tišini i sabranosti Karmela, slijedio je vrlo dinamičan rad po grupama. Tu su mladi, nadahnjujući se na riječi Božjoj koja je govorila o Samaritanki, otvarali svoja srca Gospodinu, izmjenjivali zapažanja, dojmove i razmišljanja, te jačali svoje ideale i svoju vjeru, kako bi bili hrabri svjedoci Kristovi u svakidašnjici života.

Tema duhovne obnove bila je molitva. Dotaknuli su je teorijski i praktično. K tome je vodilo i euharistijsko klanjanje, koje je ujedno bilo i uvod u sv. misu, vrhunac duhovne obnove i sjedinjenja s Gospodinom.

„U Karmelu smo, mjestu gdje se dižu molitve živomu Bogu. Iz njega se napaja Crkva živom vodom milosti i spasenja… Razmišljali smo o Očenašu, o Samaritanki, o molitvi. Evanđelist Luka, u današnjem evanđeoskom ulomku, govori o molitvi farizeja i carinika“, rekao je u prigodnoj homiliji između ostalog vlč. Nestić, voditelj misnoga slavlja. Zatim je orisao molitvu farizeja i carinika; molitvu poniznog molitelja i molitvu oholog. Tako je naglasio da farizej želi Boga izvijestiti o svojim dobrima i da sebe stavlja na prvo mjesto, i zato u njemu nema prostora za druge. Carinik pak, svjestan svojih grijeha, moli Boga za milost oproštenja, sužava svoj „ja“ i ostavlja prostora za bližnjega.

„Ključno u poruci je: uspostaviti odnos s Bogom, razgovarati s njim… Naše kršćanstvo je suživot s Bogom. Kad Isusa blagujemo, počinje Kraljevstvo Božje u nama. Poniznost je u svima nama, samo je treba aktivirati. Ljudi nam daju prilike za poniznost… Bogu sve povjerimo da nas vodi putem spasenja. Sretan nam put!“, poručio je propovjednik.

Zanimljiv je bio i susret s mladima nakon sv. mise i objeda, te međusobno upoznavanje i prijateljsko druženje. Mladi su se zanimali za molitveni život sestara, za njihovu duhovnost i povijest, za njihovu svakidašnjicu, a najviše su ih oduševila svjedočanstva sestara o njihovom karmelskom pozivu. Bilo je i djevojaka koje su sa simpatijama gledale na život sestara. Nakon fotografiranja i preporuka u molitvu, ostala je otvorena nada u daljnje susrete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.