Uskrsni koncert u Stepinčevom Karmelu

Među onima koji su i ovih uskrsnih dana obznanili i posvjedočili radost Krista Uskrsloga, bio je i „Prvi komin Snježanin“, mješovita klapa iz Zagreba, koja je u subotu, 14. travnja, u Stepinčevom Karmelu u Brezovici održala uskrsni koncert i svojim umjetničkim pjevanjem oduševila prijatelje klapskog melosa, kao i sestre karmelićanke.

Misno slavlje, koje je prethodilo koncertu, predvodio je don Stjepan Bolkovac, SDB, a „Prvi komin Snježanin“, pod vodstvom umjetničkog voditelja mo. Vlatka Panića, animirao je slavlje uskrsnim pjesmama. Na programu je bila i misa utemeljitelja mješovite klape, prve u Hrvatskoj, mo. Dinka Fia. Don Bolkovac pozdravio je biranim riječima sve prisutne i zaželio im dobrodošlicu, te spomenuo više razloga za uskrsnu radost u kojoj duša slavi Boga.

U propovijedi je don Stjepan u kratkim crtama protumačio misna čitanja i rekao, obzirom na prvo čitanje, da su apostoli organizacijski problem prve Crkve riješili tražeći volju Božju kroz molitvu i dijalog, te tako izabrali prve đakone u Crkvi. Obzirom na ulomak iz Evanđelja koji govori kako Isus dolazi k apostolima na Genezaretskom jezeru hodajući po vodi, i oni ga ne prepoznaju, propovjednik je zaključio da je potrebno Boga gledati i prepoznati iznutra, u srcu, kako bi nas osposobio za sutrašnji dan i kako bismo bili znak Božje ljubavi i Božje prisutnosti u ovome svijetu.

Osmeroglasnom uskrsnom posljednicom „Svetoj Žrtvi uskrsnici“ otvorio je mo. Panić uskrsni koncert. Posljednica potječe iz župe Gospe Snježne u Vidu, a obradio ju je Joško Čaleta. Tu je bila i skladba „Otče naš“ iz Dugog Otoka, Žman, u obradi Vedrana Bonačića. Uz druge, bile su izvedene i skladbe „More moje“ iz Vele Luke u obradi Dinka Fija, te „Mojoj pokojnoj Materi“, tekst Lucije Radan, a obrada Dinka Fija. Koncert je završio himnom „Prvog komina Snježaninog“: „Nek piva tko što hoće“, na tekst Ive Cetinića i u obradi Dinka Fija.

Kroz desetak biranih skladbi prisutni su mogli iščitati, doživjeti i dodirnuti dušu hrvatskog naroda, snagu i ljepotu njegove vjere i duhovnosti, razne obiteljske običaje, svoju povijest, tradiciju i kulturu, kao i  sunce i more naše, te prijateljstvo s Bogom i s ljudima. „Prvi komin Snježanin“ je nastao 2004. godine iz tih zasada, a djeluje uspješno već 14 godina, u Domovini i izvan nje, zahvaljujući i revnoj domaćici komina, gospođi Snježani Špiljak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.