UZ 120. ROĐENDAN UTEMELJITELJA PRVOG HRVATSKOG ŽENSKOG KARMELA

Ovogodišnji 120. rođendan bl. Alojzija Stepinca, utemeljitelja i duhovnog oca prvog hrvatskog Karmela u Brezovici, sestre karmelićanke i njegovi štovatelji proslavili su u utorak, 8. svibnja, misnim slavljem koje je predvodio vlč. Damir Ocvirk, župnik Župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci, uz ministranta i čitača Tomislava Skendera, te studenticu i čitačicu Doru Nestić. Sestre karmelićanke animirale su slavlje skladnim pjevanjem.

„Danas se radujemo ne samo zbog vazmenog otajstva, već se radujemo i zbog 120. rođendana bl. Alojzija Stepinca, kojega slavimo i zahvaljujemo Gospodinu na daru njegova života i na pouzdanju koje je kroz život imao u Gospodina“, rekao je vlč. Ocvirk na početku misnog slavlja. U prigodnoj homiliji, nadahnjujući se na misnim čitanjima, osobito na Evanđelju (Iv 16,5-11), govorio je o vrhuncu vazmenog slavlja, a to je dolazak Duha Svetoga kojega nam je Isus obećao i poslao, kako bi nas poučio u uveo u svu istinu, branio i hrabrio u našem vjerničkom svjedočenju.

Propovjednik je naglasio da Duh Sveti vodi i danas Crkvu, te se Isus vratio k Ocu zato da bi nam ga poslao, kako bi Duh jačao naše pouzdanje u Gospodina, osobito u raznim promjenama života. „To je pouzdanje živio bl. Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, ne samo za vrijeme komunističkih progona, već i kao zauzeti pastir naše Crkve, tijekom svojeg upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom. Zagreb je u njegovo vrijeme imao samo četiri župe, a on ih je osnovao još četrnaest, među kojima je i moja Župa sv. Josipa, gdje se svakodnevno slavi i hvali Bog“, rekao je vlč. Ocvirk. Potom se prisjetio i samostana koje je osnovao Nadbiskup, među kojima je i ovaj Karmel, koji moli za svećenike, Crkvu i hrvatski narod, te je pozvao prisutne na molitvu kako bi i danas Crkvu vodio isti Duh Sveti koji je vodio i ovog nekadašnjeg zagrebačkog nadpastira.  

Sestre su ovoga dana zahvalile Gospodinu što su dionice Božjega projekta kojeg je po Božjem promislu ostvario njihov Utemeljitelj i duhovni Otac. Molile su za njegovu kanonizaciju, obnovile uspomene na susrete prvih sestara s nadbiskupom, čitale retke iz blaženikovog djetinjstva i preporučile mu s vjerom i pouzdanjem život Crkve, Domovine i hrvatskog naroda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.