30. obljetnica preminuća vlč. Augustina Korpara

Na svetkovinu Uzašašća, 10. svibnja, trojica gimnazijskih kolega vlč. Augustina Korpara, nekadašnjeg brezovičkog župnika i prijatelja Karmela, plodnog pisca i pjesnika, obilježila su 30. obljetnicu njegova preminuća. Bili su to p. Petar Galauner, DI, dr. Ivan Petričević, liječnik, i Drago Ručević, pravnik, zajedno sa sestrama karmelićankama i vjernicima.

P. Galauner predvodio je misno slavlje u samostanskom svetištu Majke Božje Karmelske, gdje se podno oltara nalazi i grob vlč. Korpara. Sestre su slavlje animirale skladnim pjevanjem. Propovjednik je mudro objedinio obljetnicu pokojnog prijatelja s otajstvom Uzašašća. Rekao je da se malo tko od njihovih prijatelja nalazi tako blizu svetohraništu i oratoriju, gdje se dnevno dižu molitve k Bogu, kao njihov prijatelj vlč. „Gušta“. Naglasio je duhovno zajedništvo s njime po molitvi, jer se molimo ne samo za njega, već i s njime koji je u Božjoj slavi. Također je spomenuo da nas obuzima sjeta na grobu prijateljevu, ali i nada uskrsnuća, koja nas vodi u vječnost, da se pridružimo njemu.

„Otajsvo Uzašašća osvjetljuje ljudski život… Gospodin je dao apostolima veliko poslanje: poslao ih je da budu njegovi svjedoci. Svi mi moramo biti svjedoci tamo gdje jesmo: Gušta i ja kao svećenici, dr. Petričević kao liječnik, gospodin Ručević, koji pjeva u zboru u grkokatoličkoj crkvi na zagrebačkom Griču, kao pravnik. Sve Gospodin poziva, i vjernike i sestre karmelićanke, da idu i propovijedaju Evanđelje u svom zvanju i poslanju. Poslanje Karmela u Crkvi, kao i klauzurnih redovnica, a ima ih 44 000, jest ‘Tražiti Božje Lice’“, rekao je između ostalog p. Galauner.

Potom je naglasio potrebu kontemplativnih redova u Crkvi i svijetu, o čemu govori i papa Franjo, koji kaže da, kao što mornar na pučini treba svjetionik da ga vodi prema sigurnoj luci, tako i svijet treba kontemplativne redovnice. I još: „Što bi bez vas Crkva i svi oni koji žive na periferijama ljudskosti i vrše svoju službu na prvoj crti evangelizacije?“ (papa Franjo, Vultum Dei quaerere, 2016.). Isto tako propovjednik je spomenuo i misli pape Benedikta XVI. upravljene kontemplativnim redovnicama: „Imate poslanje u Crkvi da budete baklje koje u tišini samostana izgaraju u molitvi i ljubavi prema Bogu“ ( papa Benedikt XVI. Viterbo,  2009.). Pri završetku homilije p. Galauner je pozvao sve prisutne da danas svjedoče za Krista Gospodina snažnim predanjem i žarčom molitvom, te da se ugledaju na hrabre svjedoke vjere, osobito na bl. Ivana Merza, čiju 90. godišnjicu smrti danas slavimo, kao i na bl. Alojzija Stepinca, čiji smo 120. rođendan netom proslavili.

Nakon misnog slavlja, druženje i sjećanja na blagopokojnog zajedničkog prijatelja Guštu nastavili smo u govornici, gdje nas je oproštajnim govorom od njega, sročenim prije 30 godina, ugodno iznenadio njegov prijatelj gospodin Ručević. Doživio ga je kao izvrsnog gimnazijskog kolegu i prijatelja, koji je znao u razredu smiriti suprotne karaktere, koji je bio pun dobrih inicijativa, jak organizator, otvoren svakome i svima sve. Osobito se isticao iskrenim i dubokim prijateljstvom koje živi i u vječnosti. Toga dana to su potvrdila trojica Guštinih prijatelja, Petar, Ivan i Drago, koji su zajedno s njim, na njegovom grobu, proslavili briljantni jubilej, 70. obljetnicu mature.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.