Karmelska zajednica od Djeteta Isusa u brezovičkom Karmelu

Članovi Zajednice od Djeteta Isusa Karmelskog svjetovnog reda, pod vodstvom svoga priora, br. Ivana Jurića, i uz asistenciju njihovog člana, vlč. Damira Cekovića, župnika u Prelošćici, Gušću i Kratečkom, imali su na Leopoldovo, u subotu 12. svibnja, duhovnu obnovu kod svojih sestara u Stepinčevom Karmelu u Brezovici.

Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio vlč. Ceković, a sestre i braća animirali su ga skladnim pjevanjem. Misao vodilja prigodne homilije bio je Isusov odlazak Ocu i silazak Duha Svetoga na apostole: „No, kažem vam istinu: bolje je za vas da ja odem; jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama; ako pak odem, poslat ću ga k vama“ (Iv  16, 7). Propovjednik je naglasio da je Isus Krist jedini naš zagovornik u nebu, kod Oca, jer je On jedini za nas svoju Krv prolio. I Majka Božja je naša zagovornica, naš najkraći put do Isusa, kao i sveci, koji su dulji put do Isusa i do Oca. Tu se vlč. Ceković zadržao na liku i poslanju sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji se posvetio po neumornom dijeljenju sakramenta milosrđa, a isticao se strpljivošću i blagošću prema svojim pokornicima.

Na kraju homilije, propovjednik je pozvao prisutne  da se ugledaju u sv. Leopolda Bogdana, a osobito u njegovu strpljivost, blagost i poniznost; da ne diviniziraju svece, jer i oni su ljudi; te da ih, po Kristovu primjeru i primjeru svetaca, ništa ne odvrati od vršenja volje Božje.

Misno slavlje završilo je pjesmom i pozdravom Kraljici svibnja, „Marijo, svibnja Kraljice“, koju su zajedno otpjevale sestre karmelićanke i braća i sestre Karmelskog svjetovnog  reda.

Nakon kratke okrepe i srdačnog susreta, braća i sestre slušali su izlaganje majke Ilijane Terezije Cvetnić, OCD, priorice Karmela u Brezovici, o povijesti bosonogih karmelićanki na tlu Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine. „Svaki čovjek jedna je povijest, svako duhovno zvanje avantura je s Bogom, a svaki samostan djelo je Božje providnosti. Tako je bilo i s hrvatskim Karmelima. Gospodin se poslužio mladim zagrebačkim nadbiskupom dr. Alojzijem Stepincem da bi Karmel presadio u Hrvatsku. U njegovom je srcu nikla zamisao o osnivanju kontemplativnog reda u njegovoj nadbiskupiji. Na Mariju Pomoćnicu, 24. svibnja 1939., dolaze prve karmelićanke u Hrvatsku, u dvorac u Brezovicu. To su bile dvije hrvatske redovnice koje su došle iz Austrije, s. Regina Terezija iz samostana u Innsbrucku i s. Marija Josipa iz samostana u Mayerlingu“, rekla je majka Ilijana, te nastavila: „Karmeli hrvatskog govornog područja objedinjeni su u Udrugu ‘Blaženi Alojzije Stepinac’. Ona broji 88 članica, koje žive u pet Karmela i međusobno surađuju i pomažu si na molitvenom i duhovnom području, na području permanentnog obrazovanja i na drugim područjima.“

Duhovna obnova završila je zajedničkim moljenjem nedjeljne Večernje Časoslova, uz preporuke u molitve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.