Izlet bogoslova u Međimurje

Karmelski bogoslovi, predvođeni svojim magistrom o. Franjom Podgorelcem, 19. svibnja su boravili na cjelodnevnom izletu u Međimurju. Kako je to rodni kraj magistra, o. Franjo je osobno vodio bogoslovsku zajednicu na mjesta koja su bila zanimljiva kulturno, vjerski i rekreativno, što je bilo uspješno spojeno.

Najprije smo prošetali gradom Čakovcem te posjetili dvorac Zrinski, u kojem nas je poviješću Međimurja i obitelji Zrinski provela kustosica gospođa Ana Šestak. U Čakovcu smo se pomolili u crkvi svetog Nikole, a potom smo se zaputili u toplice Sveti Martin na kupanje i šetnju. Ručali smo u idiličnom Martinu na Muri kod obitelji o. Podgorelca koja nas je vrlo lijepo ugostila i počastila. U istom mjestu smo posjetili crkvu svetog Martina, gdje nas je dočekao župnik vlč. Ivan Herceg, koji nam je pripovjedao o povijesti kraja i o svetom Martinu. Još jedna zanimljivost koju smo vidjeli jest najstariji uklesani arapski broj na području Republike Hrvatske iz pradavne 638. godine. Nismo propustili niti kratko loptanje na vrhunskim terenima u Svetom Marinu na Muri, gdje se više puta pripremala i hrvatska reprezentacija.

U mjestu Žabniku smo prošetali uz mlin na Muri, gdje smo promatrali borbu vatrogasaca sa sidrenjem splava na iznimno brzoj rijeci Muri. Na kraju dana nas je predstavnik turističke zajednice Štrigove gospodin Josip Mikec proveo starom pavlinskom crkvom svetog Jeronima, koja je oslikana iznimnim freskama redovnika i umjetnika Ivana  Rangera koji je oslikao i našu remetsku crkvu, te su nam same freske uz vodstvo g. Mikeca bile tumač povijesti, vjere i kulture Crkve i kraja. Iako povijesno dvojbeni, zanimljivi su bili argumenti za rođenje svetog Jeronima u Stridonu, kako se nekada zvala Štrigova.

Zahvalni Bogu i našim vrijednim domaćinima iz prekrasnog Međimurja, vratili smo se u naš samostan obogaćeni ljepotama naše domovine i gostoljubivošću mnogih ljudi koje smo susreli na ovom izletu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.