O. Ivan Podgorelec na mariološkom kongresu u Würzburgu

U Würzburgu je od 6. do 9. lipnja 2018. održan kongres Njemačke radne zajednice za mariologiju (Deutsche Arbeitsgemeinschaft für Mariologie). Tema ovogodišnje skupštine bila je „Marija, majka jedinstva“ (Maria, Mutter der Einheit). Na skupu je sudjelovalo 30-tak članova društva, predavača i mariologa. Kongres nije bio posve otvoren za javnost, iako je predavanja snimala Katolička televizija (K-TV), a bili su prisutni i novinari pokrajinskih novina.

Na popisu predavača bila su imena dvojice Hrvata. Prof. dr. Petar Vrankić je trebao izlagati na temu „Marijina odgovornost za jedinstvo kršćana kod pape Ivana Pavla II.“ (Die Verantwortung Marias für die Einheit der Christen bei Papst Johannes Paul II), ali je radi zdravstvenih poteškoća propustio sudjelovati na skupu. O. dr. Ivan Podgorelec, OCD, koji je sudjelovao na cijelom susretu, govorio je na temu „Marija kao poticateljica jedinstva kršćana? Stanovište Karla Bartha“ (Maria als Förderin der Einheit der Christen? Die Position Karl Barths).

Još jedno hrvatsko ime moglo se relativno često čuti na ovom skupu: Karlo Balić. Njegovo ime je u svom predavanju osobito spominjao dr. Achim Dittrich govoreći na temu „Marija, Mater unitatis, u raspravama Drugog vatikanskog koncila“ (Maria, Mater unitatis, in den Diskussionen des Zweiten Vatikanischen Konzils).

Skup se odvijao u vrlo ugodnom, obiteljskom ozračju, iako je po stručnim predavanjima i duboko utemeljenim raspravama nosio istaknut znanstveno-teološki pečat. Predavanja će biti objavljena u zborniku radova u nizu Mariologische Studien, koji izdaje Pustet Verlag iz Regensburga.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.