Zlatomisnik p. Marko Matić u Karmelu u Brezovici

U nedjelju, 1. srpnja, u samostanskom svetištu Gospe Karmelske u Brezovici, zlatomisnik p. Marko Matić, DI, zahvalio je misnim slavljem, zajedno sa sestrama karmelićankama i vjernicima, dragom Bogu i Majci Božjoj za 50. obljetnicu svećeništva i 62. obljetnicu redovništva. Uz njega su bili ministranti Lea i Luka Balaško, a sestre su skladnim pjevanjem animirale slavlje.

Nadahnjujući se liturgijskim čitanjima trinaeste nedjelje kroz godinu, osobito evanđeljem po Marku, (Mk 5, 21-43), p. Matić je protumačio i pojasnio Božji stav prema životu, bolesti i smrti. Tako je između ostalog rekao i ovo: „Naš život je neuništiv. Potrebno je samo sačuvati vjeru da je Bog jači od bolesti i smrti… U evanđelju nam evanđelist Marko donosi dva prizora, dvije žene: jedna boluje 12 godina, što predstavlja kod Židova punoljetnost, od krvarenja, a druga, kći Jairova, umire u dvanaestoj godini. Na putu do Jairove kuće, žena koja je bolovala od krvarenja, i kao takva smatrana je po židovskom Zakonu moralno nečista, dotaknula je odostraga skute njegovih haljina da ga ne onečisti, ali s vjerom da će je Isus ozdraviti.  I čudo se dogodilo… Sila je izišla iz Isusa, žena je odmah ozdravila jer se dotaknula Isusovih haljina srcem i vjerom“, rekao je između ostalog propovjednik.

Potom je ustvrdio da je vjera bila odlučujuća i za povratak u život Jairove kćeri, koju je Isus probudio oda sna smrti, te je poručio prisutnima da se ne boje bolesti ni smrti, jer je Isus pobijedio svaku bolest i smrt svojom smrću na križu.

Na kraju misnoga slavlja zlatomisnik je sestrama i vjernicima podijelio svoj zlatomisnički blagoslov i pozdravio Isusovu i našu Majku, Blaženu Djevicu Mariju, te se susreo u srdačnom i spontanom razgovoru sa sestrama u govornici. Upoznao se s mladima, odgovarao na njihova pitanja, posebno na ona o svom duhovnom pozivu, i darovao sestrama svoju najnoviju knjigu biblijsko-teoloških ogleda Oče naš.

Sestre su se sa zahvalnošću prisjetile paterovih zanimljivih biblijskih predavanja koja im je godinama držao u Karmelu i preporučile su se za nastavak istih u zimskom semestru. I još nešto: na zlatomisničkim spomen-sličicama, koje je p. Matić podijelio sestrama, pretočen je u deset riječi sav zlatomisnikov svećenički i redovnički život. One glase: „Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim“ (Iv 21, 17).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.