PROSLAVA GOSPE KARMELSKE U MARIJI BISTRICI

U Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici svečanom svetom misom proslavljena je 16. srpnja svetkovina Gospe Karmelske. Predvoditelj misnog slavlja bio je preč. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, a s njim su suslavili rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević, zatim redoviti misnik u bistričkom Karmelu vlč. Antun Motočić te župnici okolnih mjesta vlč. Ivan Jakopović, vlč. Stjepan Halužan i vlč. Dragutin Gereci.

Pjesma i molitva krunice okupljenih štovatelja Gospe škapularske i sestara karmelićanki prije misnog slavlja potakle su preč. Barića da na početku svoje propovijedi ukaže na ljepotu svjedočanstva kršćanske vjere koja zrači iz takvih pobožnosti. Istaknuo je važnost Marije kao zagovornice, pomoćnice i pratiteljice na putu svakog vjernika. Taj put vodi na brdo Kalvariju, mjesto Kristovog predanja za naše spasenje, kako je vidljivo iz evanđeoskog ulomka o  Marijinom stajanju podno Križa, koji se čita na svetkovinu Gospe Karmelske. “Biti kršćanin, biti vjernik, znači nositi križ u svom životu”, rekao je preč. Barić upozorivši da je križ, iako mu mi često želimo izmaći, sastavni dio nasljedovanja Isusa i da On od nas traži upravo da budemo izloženi čak po opasnost da izgubimo sve. “Trebamo biti svjesni da smo slični Isusu kada trpimo razna protivljenja i etiketiranja u društvu zato što smo vjernici”, istaknuo je propovjednik i usmjerio na Mariju koja nam može biti uzor jer je osjetila težinu križa, ali nije odustajala. Pokazala je da sva njena nastojanja u hodu s križem i za križem nisu bila uzaludna, već da imaju smisao i cilj, te se je nadala protiv svake nade.

Na kraju propovijedi preč. Barić iznio je jednu drugu dimenziju marijanske pobožnosti koju otkriva pogled na sliku Ivana, ljubljenog učenika, kojem Isus povjerava svoju Majku. “Budimo svjesni da nam ta slika podno križa doziva u pamet da smo mi odgovorni za Mariju. Ona nas treba. Ona nas treba da čuvamo u ovome svijetu, u ovom vremenu u kojem živimo, dostojanstvo žene, dostojanstvo majčinstva, dostojanstvo obitelji, dostojanstvo života. Ona nas treba da budemo zaštitnici djece i malenih, zaštitnici svih onih koji su obespravljeni, koji su omalovažavani”, rekao je propovjednik.

Nakon misnog slavlja za sve koji su to željeli bio je upriličen obred oblačenja škapulara koji je vodio vlč. Dragutin Gereci.

Proslavi Gospe Karmelske prethodila je trodnevna priprava. Na Svetkovinu Majke Božje Bistričke, 13. srpnja, svečanu svetu misu slavili su mladomisnici karmelićani o. Ivan Pleše i o. Tiho Radan. 14. srpnja svetu misu predslavio je vlč. Matija Novački, mladomisnik Zagrebačke nadbiskupije, a   nedjeljnu svetu misu 15. srpnja isusovac p. Antun Volenik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.