Proslavljena Karmelska Gospa u Stepinčevu Karmelu

Ovogodišnji jubilarac i glavni urednik Radio Marije p. Stjepan Fridl, DI, koji je točno na Gospu Karmelsku prije 40 godina slavio svoju mladu misu u rodnom Đurđenovcu, predvodio je središnje misno slavlje u ponedjeljak, 16. srpnja prije podne, na svetkovinu Gospe Karmelske, u njezinom svetištu i samostanu Bezgrešne Kraljice Karmela u Brezovici. Uz njega su slavili p. Petar Galauner, DI, koji je bio propovjednik na mladoj misi p. Fridla, p. Marko Matić, DI, zlatomisnik, p. Dalibor Renić, DI, provincijal, vlč. Vjekoslav Meštrić, župnik u Stenjevcu, vlč. Andrija Miličević, asistent duhovnika bogoslova, naš o. Ivan Pleše, OCD, mladomisnik, vlč. Ivan Vragović, župnik u Brezničkom Humu i vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću,  dok su petorica svećenika ispovijedala hodočasnike. Misno slavlje animirale su skladnim pjevanjem sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD.

„Okupili smo se oko Marije, u ovom lijepom samostanu naših sestara karmelićanki koji je posebno bio na srcu blaženom Alojziju Stepincu. Okupila nas je Marija koja je uzrok naše radosti. Svima nam svijetli kao uzorna Djevica, Majka, Supruga, Udovica – ona je sve to. Zagovara nas kod svoga Sina Isusa i vodi prema blaženoj vječnosti!“

„Danas se Crkva spominje Gospe Karmelske. Izaija prorok zadivljen je ljepotom brda Karmel. Kako i ne bi, kad Karmel znači ‘lijepi vrt’, prekrasan i plodan. To je brdo postalo utočište i mjesto nastanka redovnika karmelićana.“

„Dva su biblijska lika povezana s brežuljkom Karmel: prorok Ilija i Blažena Djevica Marija, Gospa Karmelska.“

„Ilija – veliki prorok Staroga zavjeta iz 9 st. pr. Krista, neumorni je borac za Božja prava među ljudima – sklanja se na brdo Karmel gdje se suočava s bezbožnim kraljem i njegovim lažnim prorocima. Odlutali i zavedeni narod ponovo privodi Bogu. Ime Ilija na hebrejskom znači: Moj Bog je Jahve. Ilija vjeruje: Bog je Gospodin koji je izveo narod iz egipatskog ropstva, vodio ga kroz pustinju i doveo u plodnu zemlju. I za taj narod drugih bogova nema!“

„Drugi sjajni lik je Marija, majka Isusova. U evanđelju susrećemo Mariju na njezinu pohodu iz nazaretskog doma Elizabetinoj kući. Uz blagoslovni pozdrav Šalom! – mir tebi, na pragu Zaharijina doma, upita Marija Elizabetu: Kako si?, jer u riječi Šalom, krije se značenje: Kako si? Razdragana Elizabeta zaboravlja sebe i svoje poteškoće; ispunjena radošću progovara: Blagoslovljena ti među ženama, i blagoslovljen plod utrobe tvoje!“, rekao je u nadahnutoj homiliji p. Fridl, jubilarac.

Zatim je spomenuo čežnju starozavjetnog vjernika za Bogom i Božji odgovor na tu čežnju po odabiru Marije iz Nazareta za Majku Sina Božjega, koja je bila i savršena Kristova učenica i žena vjere, i koja je dijelila sudbinu s učenicima, a dijeli ju i danas sa svima nama. Isto tako propovjednik je naglasio da je Marija uzor za shvaćanje ljudskog postojanja na zemlji, a time i model za naše dozrijevanje do konačne svrhe spasenja. To dozrijevanje i spasenje nam otežava zlo i Zli, kako kroz povijest, tako i danas, jer on nas želi svojim zamkama i lažima udaljiti od Boga i čovjeka.  

„Nepravde, podjele i kriminal doista su u režiji Zmaja, zavodnika, jer on je zao i zloban osvetnik i kad prividno priskače u pomoć, nudeći svoj čamac za spašavanje. Mnoge potapa u čaši alkohola, brojne u modernim užitcima, prevarama, lopovluku i zavođenju nevinih. Zmaj je simbol grijeha koji ima razarajuću moć; a grijeh puno nudi, ali malo daje i na kraju sve oduzima: oduzima mir, ljudsko dostojanstvo, prijatelje, obitelj“, naglasio je propovjednik.

Potom je svratio ponovno pažnju na sv. Iliju kojemu se Bog objavio na gori Sinaju u blagom šapatu lahora, a ne u vihoru, vatri i potresu, te zaključio da Boga susrećemo u tihom djelovanju u malim stvarima i u šutnji koja je snažan govor i koja pomalo razotkriva smisao i svrhu povijesnih događaja. Među tim povijesnim događajima je i osnivanje ovog Karmela u Brezovici kao oaze mira, molitve i žrtve, po osnivaču bl. Alojziju Stepincu, pred rat 1939., godine, a s nakanom da sestre s milošću Božjom učine sve da se hrvatski narod potpuno preporodi u Kristu i da kiša milosti Božje natopi Crkvu zagrebačku i cijeli hrvatski narod.  „Samo dragi Bog zna kakva bi bila povijest nas i našega naroda da nije bilo i da nema pobožnih i svetih sestara u ovome Karmelu, koje u tihom lahoru osluškuju Božji glas, prikazuju žrtve i molitve na nakane utemeljitelja“, ustvrdio je predvoditelj slavlja.

Mariju kao odgajateljicu koja trajno odgaja svoje iskrene štovatelje za dobrotu i plemenitost ocrtao je p. Fridl zorno i praktično. Tako je između ostalog rekao da se na Marijinu liku i primjeru školuju „djevojke da čuvaju poštenje i otmjenost, mladići da izgrade uljudnost i finoću, žene da održe obitelji u pobožnosti, muževi da poštuju vlastitu ženu i djecu, bake i djedovi da šire oko sebe dobrotu i mir, svećenici, redovnice i redovnici da vjerno i radosno svjedoče Božju ljubav među nama, a kršćanski puk da osjeti radost vjere u toplini Marijina srca. Ona je „uzrok naše radosti“; kad bolujemo zazivamo je zdravlje bolesnih, kad smo tužni kažemo joj utjeho žalosnih, kad za pomoć vapimo, molimo pomoćnice kršćana. A naš je narod rado zove i odvjetnica ili zagovornica Hrvatske ili Kraljica Hrvata.“

Pri završetku propovijedi predslavitelj je spomenuo pjesnike, glazbenike i umjetnike koji su izrazili ono najljepše što nose u srcu o Mariji i obratio se Majci i Kraljici Karmela iskrenom molitvom: „Marijo, Majko i Kraljice Karmela, ti imaš srce čisto, srce koje ljubi. Ti si zaštitnica našega Karmela. Rado te zovemo Kraljicom i majkom našom. Znamo da voliš sve ljude i da si u najtežim vremenima pokazala koliko voliš narod hrvatski. Budi uz nas, budi s nama. Potakni srca koja nemaju svjetlo vjere u vječna dobra da upoznaju tvoga sina Isusa, spasitelja i prijatelja svih ljudi. Budi nam pred Bogom zagovornica i posrednica milosti; štiti naše obitelji, djecu i mladež. Budi nam uzor, budi nam zaštita, budi majka naše Crkve i Kraljica svih Hrvata. Svojom majčinskom ljubavlju štiti, ohrabruj i nadahnjuj duhom mudrosti i naše sestre karmelićanke. Obdari ih svetim i revnim zvanjima.“

„Ako nas pitaš Kako smo?, odgovorimo iskrenim srcem djeteta: Majko, Tvoji smo! Dobri smo, ali i slabi. Pomozi nam da budemo bolji. Kličemo ti s pjesnikom Vladimirom Nazorom: O, kućo zlatna, o zvijezdo mora, o kulo bjelokosti… Ostani tmurnim nad morem našim, ti Majko od milosti! Sini nad nemirnim morem naših oluja, ti Majko od ljubavi, ti Majko Karmelskoga reda, ti Kraljice Hrvata! Amen!“

Večernju sv. Misu predvodio je vlč. Vladimir Cvetnić, župnik u zagrebačkoj Odri, uz asistenciju bogoslova i ministranata, a misno slavlje je svojim veličanstvenim pjevanjem uveličao mješoviti pjevački zbor župe Brezovica pod ravnanjem mo. Tomislava Novoselca, a hodočasnici su im se pridružili.  

„Dok smo mi ovdje i slavimo Majku Božju Karmelsku, dotle se na ulicama našega grada događa čudo neviđeno: naši ‘Vatreni’ nogometaši, na čelu sa svojim izbornikom, gospodinom Zlatkom Dalićem, vraćaju se iz Rusije sa Svjetskog nogometnog prvenstva, gdje su osvojili srebrnu medalju. Ono što su učinili, Božje je djelo. Probudili su u našem narodu radost, nadu, čovjekoljublje i domoljublje… Ovih dana doživljavamo radost i ponos što smo Hrvati i katolici. Ovih dana se čuju po našim medijima riječi iz usta gospodina Dalića koje se gotovo nikada nisu čule: skromnost i poniznost. Zato želimo podijeliti osjećaje sa tisućama i tisućama Hrvata i radovati se s njima… U tom ozračju slavimo Majku Božju Karmelsku koja je milenijska suputnica Karmelskog reda i 79-godišnja suputnica ovoga Karmela“, rekao je između ostalog vlč. Cvetnić u svojoj prigodnoj homiliji.

Potom je štovatelje Karmelske Gospe poveo u duhu u Palestinu, na goru Karmel, u oazu mira, tišine, hlada i zelenila, da bi im predočio njezinu ljepotu koju opisuje prorok Izaija. Spomenuo je svete ljude koji su živjeli na gori Karmel i slavili Boga i Djevicu Mariju, te pozvao hodočasnike da odmore svoje duše u susretu s Majkom Karmela, koja nam je to postala pod križem.

Isto tako predslavitelj je naglasio da je svetkovina Karmelske Gospe u znaku škapulara. Sv. Ivan Pavao II., koji je od malena nosio škapular, rekao je da je škapular znak saveza ljubavi između Prečiste Djevice i vjernika koji ga nose. Škapular je poziv da budemo što sličniji svojoj nebeskoj Majci i da se stavimo pod njezinu zaštitu i okrilje, rekao je vlč. Cvetnić i pozvao vjernike da se s Djevicom Marijom i sa srcem uspinju na goru Karmel i da se udalje od svega što nije Bog, kako bi joj bili što bliže.             

Na kraju misnih slavlja brojni vjernici su primili Gospin škapular i posvetili se Gospi Karmelskoj, za čiju su se svetkovinu sestre i vjernici pripremali Devetnicom molitava, psalama, himana i pjesama, kao i trodnevnom duhovnom obnovom.

Prvog dana duhovne obnove, u petak, 13. srpnja, misno slavlje predvodio je vlč. Ivica Berdik, župnik u zagrebačkom Botincu, koji je u homiliji obradio vrlo konkretno temu „Djevica Marija u životu mladih.“ Drugog dana, u subotu, 14. srpnja, vlč. mr. Andrija Miličević govorio je uvjerljivo, nadahnjujući se na evanđelju i aktualnim događanjima, o poniznosti i pouzdanju, a u predvečerje Gospe Karmelske, u nedjelju, 15. srpnja, preč. Vlado Razum, duhovnik bogoslova, predslavio je sv. misu i, razmišljajući nad Božjom riječi, obradio znalački središnju njezinu poruku „Poziv i poslanje“, te je tako prisutne uveo u svetkovinu Gospe Karmelske, koju su hodočasnici i čuvarice svetišta svečano proslavili.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.