Proštenje Karmelske Gospe u Brezovici

„Isus daje učenika Majci. Ona je Majka svih koji će pripadati Isusu. Ona je Majka svih ljudi, jer Krist je Spasitelj svakoga čovjeka. Ona je posrednica svih milosti, te usko povezana sa Sinom u otajstvu otkupljenja“, rekao je između ostalog naš o. Srećko Rimac, OCD, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, u nedjelju, 22. srpnja, na svečanoj euharistiji na proštenju Gospe Karmelske u njezinom svetištu u Karmelu u Brezovici. S njim su koncelebrirali msgr. Zvonimir Sekelj, zagrebački kanonik, naš o. Mato Miloš, OCD i vlč. mr. Mijo Matošević, supsidijar u Stupniku-Lučko. Tu su bili i čitači Tomislav Skender i Dora Nestić, kao i ministranti Luka i Lea Balaško i Marija Marić. Misno slavlje animirao je oduševljenim pjevanjem mješoviti župni zbor sv. Cecilije iz Vukovine pod ravnanjem mo. Branka Pucekovića.

Propovjednik je skrenuo pažnju štovateljima Karmelske Gospe na Marijinu brigu za svijet i za sve nas, kao i na njezinu neizrecivu majčinsku ljubav za svako njezino dijete, te njezinu blizinu u teškim životnim situacijama. Jednako tako spomenuo je ukazanje Gospino u karmelskom odijelu maloj Bernardici u Lurdu 16. srpnja 1858. godine, što otkriva Djevičinu namjeru da se tog dana svečano slavi njezin blagdan, kao i njezinu naklonost prema Karmelskom redu, njegovim svecima, te članovima reda i bratovštine. „Kao što je Uskrs u Crkvi blagdan nad blagdanima, tako je Karmelska Gospa blagdan nad blagdanima za cijelu karmelsku obitelj“, naglasio je između ostalog o. provincijal.

Tome u prilog ide i Gospino ukazanje u Fatimi 13. listopada 1917. godine trima vidiocima u karmelskom odijelu i sa škapularom u ruci, kojega želi da ljudi nose, te da mole krunicu, poste i prikazuju žrtve da bi se zaustavila strašna zla u svijetu. „Marija želi sve ljude privesti k Bogu, k spasenju, i po škapularu. Tako je na molitve i pokoru sv. Šimuna Stoka, generala Karmelskog reda u 13. st., kad je red bio pred ukinućem, odgovorila vidljivim znakom škapulara kao zalogom da red neće propasti“, rekao je o. Rimac.  

„Marija u škapularu daje znak posebne zaštite svima. Ona se ne brine samo za osobe posvećenog života, nego za svakoga… Marija nam je dala znak škapulara, znak spasenja, da ju slijedimo u njezinom služenju Isusu Kristu, da je slijedimo u njezinim krepostima“, rekao je propovjednik.

Spomenuo je i čuda koja je Gospa podarila po nošenju škapulara i po življenju vjere, s naglaskom da nam je Gospa majka, učiteljica i sestra, koja je prošla isti karmelski put kojim i mi idemo i kojoj moramo biti zahvalni za njezinu prisutnost u našem životu i za njezinu brigu za naše spasenje. Zaželio je hodočasnicima da ljube Krista Marijinim srcem i da ih Djevica Marija vodi, čuva i štiti od razornih ideologija svijeta.

Na kraju misnoga slavlja zbor je izveo prigodni koncert i oduševio prisutne.

Proštenje Gospe Karmelske otvorio je jutarnjom sv. misom don Stjepan Bolkovac, SDB, ravnatelj salezijanaca na zagrebačkoj Knežiji. S njim su slavili vlč. mr. Andrija Miličević, asistent duhovnika bogoslova, te čitači i ministranti Tomislav Skender i Karmela Matijiević. Misno slavlje pjevanjem su animirale čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite, OCD.

„Slavimo Boga u daru naše nebeske Majke Kraljice Karmela koja nam želi sreću i život, Bogu na čast, a nama na spasenje. To nam govore i današnja misna čitanja. Naš život je trajni uspon na Goru Karmel, o čemu nam govori prvo čitanje. Krist Gospodin nas vodi k Ocu da i mi budemo baštinici nebeskih dobara, glavna je misao drugog čitanja. Da to postignemo, potrebno je uzeti Majku Mariju k sebi kao apostol Ivan“, rekao je između ostalog don Bolkovac.

Potom je preporučio vjernicima dvije stvari za život, a koje im pruža blagdan Gospe Karmelske. To su poziv Gospin da naše srce bude plodna, vrtna, obrađena zemlja, što označuje ime Karmel i smeđu boja karmelskog odijela, te da iz te plodnosti nikne svjetlo i život, na što podsjeća bijeli karmelski plašt, koji označuje i pripadnost Djevici Mariji. Tako je spoj svjetla i plodne zemlje simbol našega života, znak pripadnosti Mariji. Propovjednik je zaželio da vjernike Gospa Karmelska zaogrne plaštem svjetla i plodne zemlje kako bi donosili plodove svjetla i ljubavi.  

Tradicionalnu zavjetnu sv. misu u čast Gospe Karmelske predvodio je vlč. Marko Čolak, župni vikar župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Vukovini, uz suslavitelja našeg o. Matu Miloša, OCD i čitača i ministranta Tomislava Skendera. Misno slavlje animirao je svojim oduševljenim pjevanjem ženski župni zbor iz Mraclina pod ravnanjem prof. Vladimira Cvetnića. Svečanost je uveličao Turopoljski banderij, kao i hodočasnici iz župe Vukovina.

„Škapular je znak pripadnosti Bogu, Mariji i Crkvi. Nose ga redovnici, ali i vjernici. Škapular nije amajlija. On nas sam po sebi ne spašava, već nas spašava Bog i naš život po vjeri. Budući da smo duhovno-tjelesna bića, potreban nam je materijalni simbol koji nas podsjeća na  Božju i Marijinu prisutnost. Blagoslovljeni predmeti – škapular, krunice i medaljice – nose pečat Božje pripadnosti. Škapular nas poziva da nasljedujemo Isusa Krista poput Marije“, rekao je između ostalog u prigodnoj homiliji vlč. Čolak.

Dodao je da će Djevica Marija u svakome od nas vidjeti lice svoga Sina i poručio hodočasnicima da ojačaju svoju vjeru na Marijinoj vjeri i nadi, te da budu radosni što pripadaju Crkvi i Isusovoj Majci Mariji. „Majko Božja Karmelska, čuvaj nas u svim našim nadanjima i prati nas u našim stradanjima!“, završio je propovjednik.

Msgr. mr. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, predvodio je večernju sv. misu, uz suslavitelja preč. Matiju Pavlakovića, rektora Međubiskupijskog sjemeništa, te čitače Maju Marić i Tomislava Skendera, i ministrante Leu i Luku Balaško i Mariju Marić. Zbor „Sv. Josip“ Župe BDM Snježne iz Karlovca, pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ, uveličao je misno slavlje svojim oduševljenim pjevanjem, a vjernici su mu se pridružili.

Nadahnjujući se na misnim čitanjima šesnaeste nedjelje kroz godinu (Jer 23,1-6;  Ps 23, 1-3a; 3b-4. 5. 6; Ef 2, 15-18; Mk 6, 30-34), msgr. Sente uvjerljivo je propovijedao o pastirima, o njihovoj odgovornosti i o njihovim vrlinama, te o molitvi Kristu Gospodinu i Blaženoj Djevici Mariji za dobre pastire. Osobito se zadržao na tumačenju i aktualiziranju Psalma 23 (22), koji govori o Gospodinu, Dobrom Pastiru. Protumačio ga je stih po stih, te između ostalog rekao da od dvadeset redaka psalma, devetnaest redaka govori što Bog nama daje i čini za nas, a samo jedan redak što mi dajemo Bogu.

„’Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju’ (Ps 23, 1. 3). Gospodin nikada ne razočarava. Mi smo narod koji se trajno žali na sve i sva, a i mediji nam u tome pomažu. Čovjek koji ima krov nad glavom, osnovne životne potrebe i skromna primanja, vani je bogat. To nam svjedoče i naši misionari, koje sam imao prilike osobno susresti u Nacionalnom  svetištu… I slavlje u Karmelu i naše zajedništvo, izvor je brojnih milosti“, posvjedočio je propovjednik i, redajući stihove psalma, zaključio da nam je Blažena Djevica Marija primjer kome dati povjerenje – Gospodinu, Dobrom Pastiru, koji će nas dovesti do sretne vječnosti.

Na proštenju Gospe Karmelske mnogi su hodočasnici u sakramentu pomirenja i u sv. pričesti okrijepili svoju dušu i povjerili svoje brige i nade Gospi Karmelskoj, čije su odijelo, škapular, obukli, kao i sestrama karmelićankama, u čije su se molitve preporučili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.