Susret europskih karmelskih bogoslova u Fatimi

Europski susret karmelskih bogoslova, koji se održava svake tri godine, ove godine održan je u poznatom portugalskom marijanskom svetištu u Fatimi od 21. do 26. kolovoza. Iz Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa iz Zagreba smo krenuli petorica bogoslova predvođena provincijalom, o. Srećkom Rimcem. Po dolasku u Fatimu pridružila su nam se još dvojica bogoslova koji su došli iz Salamanke u Španjolskoj, gdje su bili na tečaju španjolskog jezika.

Put iz Zagreba bio je dinamičan i zanimljiv. U Arenzanu kod Genove u Italiji posjetili smo svetište Djeteta Isusa, u kojem smo izmolili večernje pohvale. Nastavili smo prema Francuskoj te smo stali u Lourdesu, gdje smo slavili misu i proveli nekoliko sati u molitvi i obilasku.

Po dolasku u Fatimu odmah smo osjetili bratsko gostoprimstvo i zajedništvo te zaboravili umor dugog puta od oko 2600 km. Smještaj i briga domaćina bili su na vrhunskoj razini, kao i program susreta koji se sastojao od predavanja i posjeta fatimskom svetištu i okolnim vjerskim znamenitostima.

Prva tri dana predavali su nam rektor svetišta o. Carlos Cabecinhas i voditeljica procesa beatifikacije službenice Božje sestre Lucije, vicepostulatorica s. Angela Coelho. Oni su nas proveli kroz temu događanja u vezi fatimskih ukazanja i svjedočenja vidioca s naglaskom na fatimsku poruku za Crkvu i cijeli svijet danas.

Zadnja dva dana predavao je general karmelskog reda o. Saverio Cannistrà, drugi generalni definitor našeg Reda o. Łukasz Kansy i drugi oci karmelićani. Teme su bile život u Karmelu, formacija bogoslova i pitanje tzv. drugog novicijata, u kojem bi zajedno u jednoj kući boravili svi bogoslovi Europe koji su završili redovito školovanje. Drugi novicijat bi trebao produbiti i obnoviti ciljanu karmelsku formaciju s fokusom na naše svece, osobito naše obnovitelje, Tereziju Avilsku i Ivana od Križa.

Značajne su bile i radionice u kojima su prema jezičnim grupama sudjelovali bogoslovi iz različitih provincija kako bi raspravljali i doprinijeli poboljšanju formacije i svakodnevnog života. Tijekom radionica bogoslovi su zajednički postavili niz pitanja ocu generalu, na koja je on kasnije tijekom predavanja odgovarao.

Susret je obogaćen izletom u Coimbru, gdje smo posjetili sestre karmelićanke u samostanu svete Terezije u kojem je živjela fatimska vidjelica s. Lucija, te posjetom bivšem karmelskom pustinjačkom samostanu.

Zadnji dan smo slavili misu kod sestara karmelićanki u samostanu svetog Josipa u Fatimi. Taj je bratski susret bio obilježen međusobnim upoznavanjem i pjesmom. Obogaćeni bratskim druženjem i bogatim duhovnim sadržajima, mnogo više ispunjeni nego umorni, vratili smo se sretno u Zagreb nakon kilometrima dugog ali duhovno vrijednog susreta, tijekom kojega smo sklopili i obnovili mnoga prijateljstva.

Jedna misao o “Susret europskih karmelskih bogoslova u Fatimi”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.