Male žrtvice velike ljubavi

U Karmelu u Mariji Bistrici 1. listopada proslavljen je blagdan jedne od najpoznatijih katoličkih svetica. Svečano misno slavlje predslavio je don Ivo Šutalo, koji je za tu prigodu došao iz dalekog Trebinja gdje služi kao župnik, a s njim je slavio vlč. Antun Motočić, redoviti misnik u bistričkom Karmelu i voditelj trodnevnice u čast Svetice.

Don Ivo Šutalo je na početku mise pozvao okupljene vjernike i sestre da mole Isusa da po zagovoru sv. Male Terezije pošalje kišu ruža, da bi se po njima onda širio miris dobivenih kreposti. U propovijedi je don Ivo na vrlo zanimljiv način, potkrepljujući sve konkretnim primjerima, istaknuo dvije važne kreposti sv. Male Terezije koje bi bilo dobro nasljedovati. To su molitva i male žrtvice. Rekao je da je Svetica bila „normalna i jednostavna“, da se morala boriti za svoju molitvu, za sabranost u molitvi. „Kroz njen primjer možemo vidjeti da Bog s ljubavlju gleda na naša nastojanja i trud oko molitve, da On poznaje naša srca“, naglasio je propovjednik potaknuvši na istinsko zalaganje da naša molitva bude iskrena i sabrana.

U nastavku je istaknuo da kroz primjere iz života Svetice možemo naučiti ono što je ona dobro shvatila: herojska su zapravo ona mala djela učinjena s velikom ljubavlju. „To su male žrtvice velike ljubavi.“ Kao konkretan primjer koji bi bilo dobro nasljedovati, don Ivo je naveo Terezijino nastojanje da s osmijehom i ljubaznošću pristupa sestri u samostanu čije joj je ponašanje bilo odbojno. Zaključio je da nas svojim jednostavnim pristupom životu Svetica uči kako ljubiti Boga i bližnjega.

Nakon misnog slavlja blagoslovljene su i podijeljene ruže i počašćena je Svetičina relikvija.

Don Ivo je ostao sa sestrama u srdačnom razgovoru, preporučivši u molitve svoje djelovanje i svoju župu u Bosni i Hercegovini, u kojoj je još samo jedno malo stado Hrvata i katolika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.