Karmel u Kloštar Ivaniću proslavio blagdan svoje zaštitnice

Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, nebeske zaštitnice Karmela u Kloštar Ivaniću, svečano je proslavljen u ponedjeljak, 1. listopada, u samostanskoj kapeli sestara karmelićanki. Tom prigodom misno slavlje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s desetak svećenika, između ostalih ivanečkim župnikom u miru mons. Josipom Ćorićem te domaćim župnikom fra Robertom Ćibarićem, koji je na počeku u ime sestara i priorice s. Danijele Licul pozdravio sve okupljene.

Govoreći o sv. Maloj Tereziji u homiliji, biskup je rekao kako danas na njezin blagdan, kada osjećamo njezinu blizinu i zagovor te po njoj i blizinu s Isusom, trebamo posebno biti zahvalni Bogu za njen život. „Ona je svoj kratki vijek proživjela sva posvećena Gospodinu, a zanimljivo je da je u katoličkim krugovima postala vro brzo štovana među onima koji Boga ljube. Tako znamo da su mnogi vojnici na ratištima Prvog svjetskog rata nosili medaljon s njezinim likom i njoj se molili za zagovor“, rekao je biskup te dodao kako su je toliki vjernici brzo zavoljeli upravo zbog njezine poniznosti.

Biskup je podsjetio i na događaj koji se zbio na proglašenju Male Terezije svetom. „Kada ju je papa Pio XI. 1925. godine proglasio sveticom s vijenca bazilike Sv. Petra u Rimu, pred njega su pale tri crvene ruže. To je znakovito jer je upravo Mala Terezija rekla da će ružama obasipati svijet kada ode na nebo. Baš zato se na njezin blagdan blagoslivljaju ove ruže, da bismo bili svjesni tog ‘mirisa’ Kristova koji izlazi iz te drage nam svetice te mlade karmelićanske žene posve posvećene našem Spasitelju. Ona nije imala nikakvu moć, nije bila političar, kraljica, predsjednica, nije imala nikakav poseban status u društvu da bi mogla činiti velika ovozemaljska djela i graditi palače kao što su činili moćnici ovoga svijeta. Pa čak ni u Crkvi nije imala značajnu ulogu, a u svom samostanu nije bila ni priorica, već obična sakristanka. Ali je zasjala kao krasno svjetlo i divna zvijezda na nebu Crkve upravo zbog te svoje malenosti, poniznosti i bezgranične ljubavi i predanja u Božje ruke. Ona nas poučava kako je u našim velikim djelima ili djelima za koja bismo mi željeli da budu velika, zapravo bitno nešto posve drugo. Nije bitna vanjština, što se vidi, već ono što se ne vidi.  Ono što je bitno za ovaj svijet jest naše srce, nutrina i ljubav o kojoj govori i sv. Ivan u svojoj poslanici: Jer tko boga ljubi, taj je u Bogu, tko je u ljubavi, Bog je u njemu“, rekao je biskup te poručio kako, ako u životu sve radimo s velikom ljubavlju te sami sebe Bogu predajemo, onda je i svaka sitnica Bogu draga te ćemo biti sretni što smo maleni i ponizni.

Na kraju, govoreći o spremnosti na križ i žrtvu, biskup je podsjetio i na vjernog svjedoka vjere, kardinala mučenika bl. Alojzija Stepinca te kako će 3. listopada biti 20 godina otkako ga je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim.

Na kraju mise biskup je još jednom čestitao sestrama njihov blagdan te je tradicionalno blagoslovio ruže koje su sestre poklonile okupljenim vjernicima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.