Đakonsko ređenje brata Krešimira Josipa

U subotu, 13. listopada, u zagrebačkoj katedrali, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zaredio je šesnaestoricu novih đakona, među kojima je i naš brat Krešimir Josip od Muke Kristove (Bahmec) iz Zagreba. Misno slavlje, koje je započelo je u 10 sati, nadbiskup Josip Bozanić slavio je u zajedništvu s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim te brojnim svećenicima.

Kardinal je u nadahnutoj propovijedi podsjetio na zahtjevan put koji je svaki kandidat za đakonat morao proći, a koji je bio obilježen molitvom, razmatranjem i formacijom te još više Božjim izborom i slobodnom odlukom za duhovno zvanje. Đakonski poziv je služenje, molitva i radost, podvlači kardinal, što je profil poziva đakona koji je prvenstveno sluga. Upravo služenjem i darivanjem samoga sebe, trošenjem svoga života za druge, đakon podsjeća na istinsku veličinu života u kojem služeći Isusu život višestruko dobivamo. Đakon uprisutnjuje i nastavlja Isusovo služenje i poslanje u kršćanskoj zajednici i društvu, nastavlja kardinal, tj. „đakonat je svjedočenje Božjeg milosrđa“.

Nakon obreda ređenja, novi đakoni su predstavljeni okupljenoj vjerničkoj zajednici kojoj su podijelili sv. pričest. Kardinal je na kraju misnog slavlja posebno istakao potrebu naroda Božjeg za novim služiteljima svetih otajstava te je novim đakonima uputio riječi očinskog ohrabrenja i poručio da idu narodu kojem su silno potrebni. Riječima „ne bojte se“ kardinal je podsjetio na poruku svetog pape Ivana Pavla II. hrvatskom narodu 1994. za prvog posjeta našoj domovini, te nije propustio istaći primjer blaženog Alojzija Stepinca, koga je ljubav prema Crkvi i narodu vodila sve do spremnosti na smrt za istinu i vjeru.

Nakon misnog slavlja i ređenja, nastavili smo slavlje objedom u Remetama u samostanskoj dvorani s rodbinom i prijateljima našeg novog đakona.

Sljedeće đakonsko ređenje bit će već u nedjelju 28. listopada u Splitu u konkatedrali svetoga Petra, gdje će red đakonata primiti naš brat Nikola od Svete Obitelji i Male Terezije (Grizelj) iz Omiša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.