Terezijino i svečani zavjeti brata Mate Danolića

Svetkovinu svete Terezije od Isusa u remetskom svetištu Najvjernije Majke, Zagovornice Hrvatske, braća karmelićani tradicionalno obilježavaju i svečanim zavjetima braće koji se predaju Bogu cijelim svojim bićem i pred Crkvom zavjetuju da će do kraja života obdržavati evanđeoske savjete u redu Blažene Djevice Marije od gore Karmela. Ove godine svečane zavjete svemogućem Bogu, pred Crkvom i u Crkvi, za svečane večernje euharistije položio je u ruke provincijala o. Srećka Rimca br. Mate Danolić od Muke Isusove i Marijine.

Otac provincijal je u propovijedi istaknuo središte zavjetovanja – Božje izabranje te odgovor i obećanje služenja Bogu obdržavanjem evanđeoskih savjeta čistoće, poslušnosti i siromaštva. Božji poziv proishodi iz Božje beskrajne ljubavi i povjerenja u čovjeka koji je slobodan odgovoriti ili ne odgovoriti. Bit redovničkog života nije neka učinkovitost, već proslava Boga, prijateljstvo, slušanje Boga i prebivanje u njegovoj blizini, prisutnosti. Redovnički poziv ostvaruje se na putu savršenstva koji nam je pokazao Krist, a to je put poslušnosti do predanja na križu. Drugi put ne postoji – istaknuo je u svojoj propovijedi provincijal.

Otac provincijal je nastavio govoriti o karmelskoj karizmi koja je obilježena neprestanom molitvom, razmatranjem o Zakonu Gospodnjem dan i noć. Sv. Terezija na Ilijinom korijenu donosi nove plodove mističnim životom i iskrenim izlaganjem svoga bogatog duhovnog iskustva koje je Crkva prepoznala te Tereziju proglasila naučiteljicom Crkve. Provincijal je propovijed završio molitvom sv. Tereziji da se zauzima za nas i blagoslovi našeg brata Matu, koji je nakon homilije položio svečane zavjete te sa zajednicom i prijateljima nastavio slavlje svečanom večerom u samostanskoj dvorani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.