Posjeta svete Terezije od Djeteta Isusa i njenih roditelja Skandinaviji

Posjeta relikvija svete Terezije od Djeteta Isusa i njenih roditelja skandinavskim zemljama započela je 28. kolovoza 2018. u katedrali svetog Erika u Stockholmu, a potom se nastavila u crkvama u Jönköpingu, Glumslövu, Göteborgu i Valdsteni. Put je 6. listopada nastavljen u Norveškoj u crkvama u Jessheimu, Oslu, Stavangeru, Bergenu, Hönefossu i Trondheimu, 15. listopada u Švedskoj – Umeå, Luleå, Lannavaara – 19. listopada u Norveškoj – Narvik, Tromsö, Hammerfest, Nordkap – 25. listopada u Finskoj – Oulu, Turku, Helsinki, Karmel Espoo – 30. listopada u Švedskoj – Södertälje, Uppsala – 1. studenog na Islandu – Karmel Reykjavik – 5. studenog u Danskoj – Aalborg, Aarhus, Odense, Karmel Hilleröd, Vedbaek, Köpenhamn – 19. studenog na Farskim otocima – Torshavn – 20. studenog na Islandu – Akureyri, Reykjavik, Karmel Hafnafjördur, Landakot, Höfn, Reydarfjördur, Seydisfjördur – te napokon 29. studenog na Farskim otocima.

Ukupno 39 crkava imalo je ili će imati priliku susresti se s relikvijama. Relikvije su u Uppsalu stigle dan prije blagdana Svih svetih. Zajednica se duže vremena pripremala za dolazak milih gostiju. Igrom slučaja došao sam u crkvu nešto ranije ne bih li napravio nekoliko fotografija samog ulaska relikvija. S velikom radošću sam prihvatio nenadani poziv da pomognem pri nošenju relikvija koje su se nalazile u skladno ukrašenoj drvenoj maketi crkve (duljine oko 1 metra) koja se nalazila ispod staklenog zvona. Cjelokupna relikvija težila je sigurno preko 100 kg te ju je trebalo nositi 7-8 muškaraca. Na oltaru je bila postavljena slika male Terezije od Isusa koju do tada nisam imao prilike vidjeti, a kod koje je umjetnik spretno uspio uhvatiti mili pogled svetice – ponizne osobe koja se želi svidjeti Isusu.

Jedna dimenzija ovakvog „hodočasničkog puta“ jest da se s dostojnim poštovanjem i odanošću vjernici sretnu s relikvijama i da se na taj način omogući djelovanje milosti, primanje utjehe u patnjama i učvršćivanje nade. Time se slavi Božje djelo u osobama koje su se potpuno posvetile njegovoj službi.  S druge strane, vjernici su u prilici sjetiti se života male Terezije i njenih roditelja, njihovih životnih puteva koji su omogućili duhovnu preobrazbu ka svetosti. Sveta Terezija je rekla: “Moja misija da učinim da Bog bude voljen počet će nakon moje smrti. Ja ću svoju vječnost provoditi čineći dobro na zemlji.“

Za razliku od svetaca koji su svjedočili za Boga svojim djelima i mučeničkom smrću, Mala Terezija nam pokazuje tiho djelovanje u krajnjem povjerenju i poniznosti, malim koracima, na malom putu. Njen relativno kratak ovozemaljski život i devet godina provedenih u samostanu pokazuju da je svetost Božje djelo i da vrijeme ne može biti ograničenje kad duša teži za Gospodinom i silno ga želi razveseliti, kako se to svesrdno trudila sveta Terezija od Djeteta Isusa.

„O, Isuse, moja Ljubavi! Napokon sam našla svoje zvanje! Moje zvanje je ljubav! Da, našla sam svoje mjesto u Crkvi i to si mi mjesto dao ti, o, moj Bože! U srcu Crkve, svoje majke, bit ću ljubav. Ne želim ništa drugo nego da ljubim, da ljubim dok ne umrem od ljubavi. Od ekstaze više volim monotoniju žrtve, jer Krist je moja ljubav, on je cio moj život!“

Pripremio Robert Semnic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.