Tečaj trajne formacije u Brezovici

U okviru redovitog rada Udruge „bl. Alojzije Stepinac“ bosonogih karmelićanki u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini organiziran je još jedan formativni tečaj za članice naše Udruge. Ove godine bio je to tečaj trajne formacije namijenjen sestrama sa svečanim doživotnim zavjetima. Održan je u samostanu Kraljice Karmela u Brezovici od 6. do 9. studenog 2018. Tema je bila „Razvoj duhovnog života“, a voditelj tečaja bio je duhovni asistent Udruge i provincijalni delegat za sestre o. Jakov Mamić, OCD. Na tečaju su sudjelovale sestre iz Karmela u Kloštar Ivaniću, Breznici Đakovačkoj, Mariji Bistrici, Brezovici, Sarajevu, kao i sestre iz slovenskog Karmela u Sori.

U svakodnevnom programu, koji se sastojao od euharistijskih slavlja i prigodne propovijedi, tri predavanja i rada po grupama, o. Jakov Mamić bratski je i stručno predstavio važnost svakodnevnog duhovnog rasta i sazrijevanja kao puta osobnog posvećenja i rasta u svetosti, koja je pak izrastanje u ljubavi.Govoreći o etapama duhovnog hoda, o. Jakov je naglasio kako su to: inicijacija, personalizacija, kriza (tamna noć), privremena zrelost, smrt i uskrsnuće. Naš duhovni hod i proces naše duhovne preobrazbe započinje u sakramentu inicijacije, a kruna mu je euharistijsko zajedništvo u kojem se ističe živi stav zahvalnosti. On se uglavnom razvija kroz sakramentalnu dinamiku, kroz Riječ Božju, kroz molitvu i kroz medijaciju svijeta i rada. Duhovni hod prati i tamna noć kao kriza koja pročišćuje te je čimbenik zrelog izrastanja u vjeri. Kroz nju se duša i duh čiste, prosvjetljuju i s Bogom sjedinjuju. Ovoj zakonitosti nitko ne izmiče, pa ni mi u svojoj redovničkoj posvećenosti. Znati osluškivati, aktivno čekati i s povjerenjem biti i raditi, pokazatelj je odgovornosti i zrelosti.

Uz svakodnevna predavanja, sestre su imale priliku izmijeniti i svoja razmišljanja u radionicama koje su bile nastavak promišljanja o važnosti dinamike rasta i naše suodgovornosti na tom putu.

Po završetku predavanja, posljednjeg dana tečaja, sestre su se zajedno s predavačem okupile na plenarni susret na kojem su, uz diskusiju, predstavljeni izvještaji trodnevnog rada po grupama.

Uz redoviti formativni program, dani tečaja bili su ispunjeni i srdačnim sestrinskim zajedništvom. Kao poseban dar sudionicama tečaja, sestre u formaciji brezovičkog Karmela upriličile su scenski prikaz zgode iz života sv. Filipa Nerija koja pokazuje kako prepoznati pravu sveticu, a sestre iz Slovenije su kroz glazbu i geste predstavile četiri stupnja molitve kako ih opisuje naša sv. Majka Terezija u svojoj autobiografiji Moj život.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.