Papa Franjo proglasio jubilarnu svetu godinu crkve sv. Franje u Sofiji

15. listopada 2018. apostolski nuncij u Bugarskoj, mons. dr. Anselmo Guido Pecorari, predslavio je svečanu Euharistiju u karmelićanskoj crkvi sv. Franje Asiškog u Sofiji. S njim je slavilo 15 svećenika iz svih bugarskih biskupija. Prisutni su bili i veleposlanici Italije, Hrvatske, Brazila, Argentine i Suverenog malteškog reda. Euharistija je okupila i mnoge redovnice i laike koji su došli izvan prijestolnice Bugarske na proslavu blagdana.

Povod nuncijeve nazočnosti bio je blagdan sv. Terezije od Isusa, kao i 120. godišnjica crkve. 1898. Sofijsko-plovdivski apostolski vikar, nadbiskup Roberto Menini, postavio je kamen temeljac za neoromaničku crkvu, a godinu dana kasnije – 18. kolovoza 1899. – posvetio ju je Siromahu iz Asiza.Pomoć za izgradnju crkve došla je od austrijskog cara Franje Josipa I., koji je proslavljao 50. jubilej svoga dolaska na prijestolje, kao i od poznatih čeških pivara braće Prošek, koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti Sofije. Dvadesetih i tridesetih godina XX. stoljeća uz crkvu se nalazilo sjedište apostolske delegature, gdje je živio i radio nadbiskup Angelo Giuseppe Roncalli, a na koru same crkve oko 50 godina su živjele sestre karmelićanke nakon što im je država oduzela zgradu njihovog samostana.

Pred mnogobrojnim vjernicima, koji su došli štovati našu sv. Majku, objavljeno je da je papa Franjo poslao dva dekreta koji su proglašeni za vrijeme Euharistije. Prvim je Sveti Otac opunomoćio nuncija da u njegovo ime udijeli papinski blagoslov, zajedno s potpunim oprostom, svima nazočnima na slavlju toga dana.

U drugom dekretu papa Franjo proglasio je jubilarnu svetu godinu crkve sv. Franje od 15. listopada 2018. do 4. listopada 2019., blagdana zaštitnika crkve. U tom razdoblju jednom dnevno svaki vjernik može zadobiti, prema redovitim uvjetima, potpuni oprost vremenitih kazni za grijehe, koji su već ranije bili oprošteni u sakramentu sv. ispovijedi. Papa je odredio da vjernici koji dolaze kao hodočasnici na jubilarna događanja ili oni koji provedu određeno vrijeme u molitvi, trebaju moliti na sljedeće nakane: za vjernost kršćanskom zvanju, za svećenička i redovnička zvanja, te za očuvanje svetosti braka.

Crkva sv. Franje je najstarija katolička crkva u Sofiji. Za svoga relativno dugog postojanja ova crkva bila je svjedok različitih povijesnih događanja, kroz koja je prošla Bugarska i Katolička Crkva u njoj. Papino proglašenje jubilarne godine daje nadu za duhovnu obnovu i promicanje evangelizacije u bugarskoj prijestolnici.

Jedna misao o “Papa Franjo proglasio jubilarnu svetu godinu crkve sv. Franje u Sofiji”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.