Promocija diplomanata Sustavnog studija duhovnosti i Studija teologije posvećenog života

U velikoj dvorani karmelićanskog samostana Majke Božje Remetske u Zagrebu, 15. prosinca 2018. održana je svečanost prigodom Dana Sustavnog studija duhovnosti i Studija teologije posvećenog života, na kojoj je promovirano sedam diplomanata SSD-a i 10 diplomanata TPŽ-a.

Predstojnik SSD-a prof. dr. sc. o. Franjo Podgorelec i predstojnik TPŽ-a prof. dr. sc. o. Jure Zečević na početku su pozdravili diplomante, studente, njihovu rodbinu, prijatelje i znance, kao i sve nazočne. Posebni pozdravi i riječi zahvale upućeni su predsjednici Hrvatske redovničke konferencije s. Ani Mariji Antolović i dopredsjedniku Hrvatske redovničke konferencije, fra Slavku Sliškoviću, koji su svojom nazočnošću uveličali Dan studija i promociju.

Uslijedilo je izlaganje prof. dr. sc. o. Franje Podgorelca pod naslovom „Prikaz apostolske pobudnice pape Franje Gaudete et exultate (Radujte se i kličite) o svetosti za sve“.

Predavač je opisao strukturu i sadržaj pobudnice, osvijetlio pozadinu njenog nastanka i njezinu narav te prikazao pozitivne i kritičke reakcije, nastojeći pridonijeti njenoj aktualizaciji i primjeni u životu vjernika. Najprije je izložio teološki profil pape Franje. Istaknuo je da papa polazi od dijagnoze stanja suvremenog čovjeka, koji je izgubio radost i polet, koji osjeća nutarnju prazninu i osamljenost u sebe zatvorena čovjeka. Papa rješenje vidi u tome da čovjek iziđe iz te autoreferencijalnosti prema drugome/Drugome. Čovjek će iznova steći radost i polet kad se neće zadovoljavati osrednjim, mlakim i razvodnjenim životom, nego će težiti za ostvarenjem kršćanskog ideala, tj. svetosti.

Govoreći o općem pozivu na svetost, rimski biskup se usredotočuje na svetost kršćana koji su pozvani rasti u savršenoj ljubavi unutar redovitih i svakodnevnih obveza u kojima živi većina kršćana. Zato se u dokumentu govori o „svetosti Božjega naroda“ i „srednjoj klasi svetosti“. Predavač je potom naglasio da postoji stupnjevitost unutar svetosti: svi su, naime, pozvani na savršenu ljubav, ali prema mjeri dara koji su primili. Stoga, nisu svi pozvani doseći isti stupanj savršene ljubavi, tj. svetosti. Papa želi, smatra predavač, ponuditi put svetosti i za one koji su pozvani na savršenu ljubav prema „nižoj“ mjeri dara. Da bi oni doživjeli da je poziv na svetost i njima upućen, potrebno je ispraviti izvjesne anomalije u katoličkoj hagiografiji. Hagiografi su često puta svete osobe predstavljali isključivo u ozračju izvanrednoga, nedostižnoga, sa željom da im se divimo. Ili su ih prikazivali na idealiziran način, kao da su bez grijeha i mana, što ne odgovara povijesnoj istini. I na koncu, nerijetko su prikazivani po istoj „šabloni“, gdje ne dolazi do izražaja njihova osebujnost i jedinstvenost. Svaki je svetac, naprotiv, izvoran, i svatko od nas mora dati vlastit i autentičan odgovor na Božji poziv. Zato papa dobro veli: „Ono što je važno jest da svaki vjernik prepozna svoj put i dade ono najbolje od sebe, da očituje najosobnije darove koje mu je Bog dao (1 Kor 12, 7), a ne da iscrpljuje svoje snage pokušavajući beznadno oponašati nešto što nije zamišljeno za njega“ (GE, 11).

Potom je prof. dr. sc. o. Jure Zečević, održao prigodno svečano slovo. Prenio je pozdrave i čestitke ravnatelja studija, o. Srećka Rimca, koji zbog obveza u inozemstvu nije mogao sudjelovati u programu Dana studija. Ukazao je na to da se Dan studija SSD-a i TPŽ-a i promocija diplomanata svake godine događa u subotu koja je najbliža svetkovini sv. Ivana od Križa, kao i na to da se predavanja obaju studija održavaju u zgradi Duhovnog centra sv. Ivana od Križa. Budući da je sv. Ivan od Križa na određeni način zaštitnik i nadahnitelj studija, prof. Zečević je svečano slovo posvetio značaju studija i obrazovanja u životu i djelu sv. Ivana od Križa.

Istaknuo je da je sv. Ivan od Križa bio osoba studija i obrazovanja: u tek osnovanom isusovačkom zavodu u Medini del Campo studirao je tri godine humanističke znanosti, retoriku i klasične jezike, a na Sveučilištu u Salamanci studirao je umjetnost, filozofiju i teologiju. Kasnije je i sam predavao na Sveučilištu u Salamanci, a proglašen je i naučiteljem Crkve s posebnim naslovom mističnog naučitelja. Prema sv. Ivanu od Križa, studij nije svrha sam sebi, nego su njegova svrha i cilj da čovjeka dovedu do iskustvenog zajedništva s Bogom. Tako nas sv. Ivan od Križa i svojom studijskom biografijom i svojim naukom potiče na učenje i cjeloživotno obrazovanje i na studijima kao što su SSD i TPŽ. Prof. Zečević je citirao sljedeće riječi sv. Ivana od Križa: „Koji želi proći bez oslanjanja na učitelja koji bi ga vodio, bit će sličan voćki koja se nalazi osamljena, posred polja, bez gospodara; pa će joj plodove, koliko god rodili, brati prolaznici i neće dozrijevati“.

Prof. Zečević je naveo da je SSD, od njegovog osnutka 2006. do danas, upisalo 389 polaznika te da su TPŽ od osnutka 2013. do danas upisala 154 polaznika, ukupno dakle 543 polaznika. Izrazio je uvjerenje da su cjeloživotnim obrazovanjem tih više od pola tisuće dosadašnjih polaznika i SSD i TPŽ opravdali svoje postojanje i dali značajan informativni i formativni doprinos duhovnoj, moralnoj i integralnoj izgradnji osoba u našoj crkvi i društvu, te je, povodom svečane prigode Dana studija, tim ustanovama cjeloživotnog obrazovanja poželio plodonosno djelovanje i ubuduće.

Potom su uručene diplome koje je primilo deset studenta TPŽ-a i sedam studenata SSD-a. Pohvalnicu za najbolji ostvareni uspjeh na SSD-u dobio je gospodin Ivan Katalinić s prosjekom ocjena 5,00, a na studiju TPŽ-a studentice s. Bernardica Delonga i s. Katarina Mikić, također s prosjekom ocjena 5,00. Pohvalnica za najbolji završni pisani rad na SSD-u, izrađen pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Stipe Kutleše, dodijeljena je gospođi Željki Mihljević za rad „Neke znanstvene krivotvorine o odnosu znanosti i vjere u povijesti kršćanstva“. Pohvalnica za najbolji završni pisani rad na TPŽ-u, izrađen pod vodstvom mentorice Ivone Zgrabljić, dipl. oec., dodijeljena je s. Aniti Grden za rad “Sveta Terezija od Isusa – žena pred Bogom“.

Zahvalno slovo uputili su gosp. Ivan Katalinić u ime diplomanata SSD i s. Bernardica Delonga u ime diplomanata TPŽ-a. Zahvalili su Ravnatelju studija, predstojnicima, profesorima, mentorima, Hrvatskoj karmelskoj provinciji svetoga Oca Josipa, koja je ustanovila ove studije te ih organizacijski i logistički podržava, te Hrvatskoj redovničkoj konferenciji kao inicijatoru i podupiratelju Studija teologije posvećenog života. Na poseban način zahvali su tajnici obaju studija, gospođi Snježani Foršek, na njenoj strpljivosti, razumijevanju i savjetima u svim studentskim nesnalaženjima, kao i na njenoj iskrenoj radosti zbog studijskih uspjeha polaznika. Zahvalnost su izrazili i svojoj rodbini, prijateljima i znancima koji su svojim sudjelovanjem na ovom Danu studija i promociji podijelili radost s diplomantima.

Program su glazbeno animirali na gitari Tamara Perc, polaznica SSD-a, autorskom pjesmom „U dodiru jutra“ i klasičnom skladbom F. Tárrege „Recuerdos de la Alhambra“ (Sjećanje na Alhambru) te studentski zbor pjesmom Flos Carmeli (Cvijete Karmela).

Voditeljica programa bila je s. Sunčica Kunić.

Po završetku programa uslijedili su zajednička okrepa i druženje u dvorani Duhovnog centra sv. Ivana Križa.

Nada Prlić, polaznica SSD-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.