Novačko hodočašće i izlet

8. siječnja o. Stipe i novaci hodočastili su u svetište rođenja Blažene Djevice Marije u Pőllanberg, mjesto udaljeno 60 km od Graza. Tom prigodom su nam se priključile dvije vjernice iz naše male vjerničke zajednice u Grazu i majka oca Stipe.

Prvotna crkva u Pőllanbergu je izgrađena u 14. stoljeću na brijegu gdje se iznenada pojavio izvor. Tu su počeli dolaziti svi koji su imali bilo kakve poteškoće s vidom, te su se po Gospinu zagovoru događala mnoga ozdravljenja. Ljekovitost vode ovog izvora pripisana je Božjoj milosti i zagovoru Bezgrešne. Tako razvio marijanski kult povezan s ovim mjestom.

Crkva nas je oduševila svojim gotičkim izgledom izvana, a iznutra svojim baroknim uređenjem i ljepotom. Uz razgledavanje, imali smo dosta vremena i za osobnu molitvu. Na kraju smo zapjevali karmelski himan Flos Carmeli, te se tako pozdravili sa svetištem.

Zatim smo posjetili župnu crkvu sv. Vida koja pripada Stift Pöllau. Crkva je građena početkom 18. st. i izvanredan je primjer austrijskog kasnog baroka. Posebnost joj je i to što je građena po uzoru na baziliku sv. Petra u Rimu. Iz tog razloga je ovdje poznata kao „Petrova bazilika u Štajerskoj“, a od 1990. nosi i počasni naslov „kćerke lateranske bazilike“.

Sve je bilo prekriveno snijegom, što je stvorilo radostan zimski ugođaj. Naš jednodnevni izlet i hodočašće završili smo posjetom Stubenbergsee, jednom od malobrojnih štajerskih jezera. Nakon kratke šetnje, u obližnjem smo restoranu na jezeru ručali te se potom radosni vratili našoj Gospi Snježnoj u Grazu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.