Stepinčevo u Karmelu u Mariji Bistrici

U Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici 10. veljače 2019. svečano je proslavljena svetkovina bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika samostanske crkve i samog samostana. Budući da je p. Tomislav Rukavina, DI, koji je trebao predvoditi euharistijsko slavlje, bio spriječen, predslavio ga je vlč. Antun Motočić, redoviti misnik bistričkog Karmela, koji je ujedno predvodio trodnevnu pripravu za svetkovinu.

Na samom početku misnoga slavlja vlč. Motočić istaknuo je vrijednost trpljenja koje je obilježilo i život našeg Blaženika, te ukazao da trpljenje čini čovjeka dostojnim nebeske sreće.U propovijedi se nadovezao na započetu misao uspoređujući vremenitu i vječnu sreću, te je potaknuo sve prisutne da znaju prepoznati prave vrijednosti i po vremenitom trpljenju gledati prema vječnoj sreći. „Duše su pravednika u ruci Božjoj“, istaknuo je, „i tu se krije Božja Mudrost koja je dana nama, slabim i malenim ljudima. Tu se krije Božja poruka da trebamo biti pravedni, a ta pravednost će se onda nagraditi. Biti u ruci Božjoj poslije smrti znači svetost, nagradu, mir i sreću. Sve ono što smo na zemlji željeli ostvarit će se poslije smrti.“

Vlč. Antun pozvao je prisutne da promotre primjer bl. Alojzija Stepinca, koji je prihvatio Božji poziv čim je spoznao da ga On poziva, a to je učinio stavivši sve svoje pouzdanje u Boga i izabravši poznato biskupsko geslo „U tebe se, Gospodine, uzdam“. „Naša pravednost je nikakva“, rekao je vlč. Motočić, „ali ako nas Bog svojom pravednošću podupre, onda idemo ravno Njemu. Blaženi Alojzije Stepinac živio je u vremenu rata, nepravde, nasilja, progonstva i ubijanja, i u tom vremenu želi sačuvati svoje vjernike. Svojom službom, predanjem i vjernošću on čuva vjernike koji su mu povjereni. A drugi su u njemu prepoznali, za njegova života kao i nakon smrti, vrijednost predanja Bogu, predanja u Božju volju.“

Vlč. Motočić podsjetio je vjernike kako je bl. Alojzije mjerio Božjom mjerom i u svemu zastupao Božji zakon, poštujući dostojanstvo svakog ljudskog života. On je štitio ljudski život, a Bog je zaštitio njega time što mu je darovao vječni život. „Onima koji nasljeduju bl. Alojzija Bog će također darovati vječni život. Zato molimo njegov zagovor da bismo i  mi imali takvu vjeru, takvu nadu i takvo pouzdanje“, zaključio je vlč. Motočić.

Po završetku misnog slavlja uslijedio je sada već tradicionalni blagoslov bombona u čast Blaženika. Iz godine u godinu bilježi se blagi porast interesa i odaziva lokalnog stanovništva zovu ovog nepcu ugodnog, a duhu okrepljujućeg blagoslova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.