Susret karmelićanskih odgojitelja Europe

U organizaciji Europske konferencije karmelićanskih provincijala, od 28. siječnja do 1. veljače 2019. u CITeS-u u Avili održan je susret karmelićanskih odgojitelja. Na susretu su sudjelovali magistri postulanata, novaka i studenata iz Španjolske, Portugala, Italije, Francuske, Poljske, Švedske, Malte i Libanona, te magistar novaka Hrvatske karmelske provincije. Tema ovogodišnjeg susreta bila je „Zajednica: mjesto susreta i zajedništva“. Susret se sastojao od predavanja i rada po grupama. Angažirana su tri predavača, za svaki dan po jedan.

Prvi predavač bio je o. Gonzalo Fernandez, generalni vikar klaretijanaca. On je govorio o temi „Izazovi zajedničkog života: rješenja polazeći od kulture i psihologije mladih danas“.Svoje dvosatno izlaganje bazirao je na ulomku Lukina evanđelja (24,13-35) koji pripovijeda o susretu uskrslog Gospodna s dvojicom učenika na putu u Emaus. Predavač je istaknuo činjenicu da se mnogi mladi redovnici nakon novicijata i nekoliko godina studija nađu u situaciji sličnoj onoj u kojoj su se našla dvojica učenika na putu u Emaus: razočarani i dezorijentirani. Odgojitelji bi se trebali po uzoru na Krista Gospodina znati približiti mladima, omogućiti im da se otvore, znati ih slušati ne dajući već unaprijed stvorene odgovore. A za sve to potrebno je dovoljno vremena i empatije. „Što više budemo znali slušati, to ćemo ih bolje razumijeti“, zaključio je predavač. Istaknuo je i čestu pogrešku odgojitelja koji se u svom radu obično služe kliničkom metodom, tj. polaze od onoga što je kod odgajanika problematično, „bolesno“, kako bi se to liječilo. A to rađa negativne emocije. Potrebna je drugačija, nova metoda: polaziti od pozitivnoga, od onoga što dobro funkcionira. Jer tako i Bog gleda svakoga od nas. Potrebno je gledati i sebe i odgajanika Božjim očima.

Drugi predavač bio je španjolski karmelićanin i profesor Juan Antonio Marcus. Njegova je tema bila „Odgajati u slobodi na duhovnom putu prema našim svecima“. Predavač je govorio o tome kako slobodu shvaćaju naši karmelski obnovitelji i crkveni naučitelji: sv. Terezija od Isusa i sv. Ivan od Križa. Citirajući brojne tekstove ovih duhovnih naučitelja, pokazao je u čemu se sastoji sloboda i kako ju steći te koji su najčešći „kradljivci“ slobode.

Na kraju, treći predavač bio je o. Luis Maria García Domínguez iz Družbe Isusove. On je govorio o tehnikama dijaloga između odgajatelja i odgajanika u duhovnom praćenju. Uz ostalo, istaknuo je da se odgajanik treba pred odgajateljem osjećati slobodnim, prihvaćenim i shvaćenim. Njihov dijalog treba se odvijati u klimi pouzdanja i povjerenja; treba biti otvoren, bez unaprijed spremljenih rješenja sa strane odgojitelja.

Osim predavanja i rada po grupama, bilo je prigode i za posjete terezijanskim mjestima. Tako su u utorak 30. siječnja u jutarnjim satima sudionici susreta posjetili Duruelo, mjestašce u kojem je otpočela reforma muške grane Karmela. Tamo smo sa sestrama karmelićankama – među kojima je i jedna Hrvatica (s. Mirta) – slavili Euharistiju, a potom je uslijedilo druženje u njihovoj govornici. Nije izostala ni posjeta prvom ženskom samostanu obnovljenog Karmela, San José-u u Avili, i ugodni susret s našim sestrama iz Splita, s. Mihaelom i s. Gabrijelom.

Susret odgojitelja završio je 1. veljače sv. Misom i doručkom. Bio je to još jedan susret na kojem se moglo promišljati o identitetu i zadatku odgajatelja te dobiti nove poticaje za kvalitetniji rad. Bila je to i prigoda da se odgojitelji međusobno bolje upoznaju te razmijene mišljenja i iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.