Znanstveni kolokvij o životu i djelu glagoljaša fra Marka Japundžića (1914.-2000.)

U prostorijama Općinske narodne knjižnice Drenovci održan je 22. veljače 2019. znanstveni kolokvij „Život i djelo fra Marka Japundžića“, koji su organizirali Udruga „Duhovno hrašće” iz Drenovaca, Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša i Institut za ekumensku teologiju i dijalog “Juraj Križanić” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u kojem djeluje Odjel za hrvatski glagolizam, čiji je član bio fra Marko Japundžić, rođen u Drenovcima.

Na početku kolokvija u ime organizatora pozdravne riječi sudionicima uputili su gosp. Andrija Matić, predsjednik Udruge, mr. sc. fra Ivo Martinović, provincijal i prof. dr. sc. Jure Zečević, predstojnik Instituta.Potom su održana sljedeća izlaganja: mr. sc. Vera Erl i doc. dr. sc. Antun Japundžić – „Fra Marko Japundžić, njegov rod i njegovi Drenovci“, prof. dr. sc. Milica Lukić – „Odavno smo glagoljaši stari ili o glagoljaštvu i glagolizmu u Slavoniji“, fra Mirko Mišković – „Glagoljaštvo u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša“, prof. dr. sc. Petar Bašić – „Životni put i djelo fra Marka Japundžića“, prof. dr. sc. Jure Zečević Božić – „Ekumensko djelovanje fra Marka Japundžića“, akademik Stjepan Damjanović – „Marko Japundžić o postanku glagoljice“, doc. dr. sc. Tanja Kuštović – „Japundžićeva istraživanja hrvatskoglagoljskih liturgijskih tekstova“, dr. sc. Vera Blažević Krezić – „Tužna stranica knjige o povijesti hrvatskoga glagolizma ili M. Japundžić o hrvatskim liturgijskim jezicima 18. stoljeća“. Predavanja akademika Stjepana Damjanovića i fra Mirka Miškovića, koji nisu bili u mogućnosti doputovati, pročitali su dr. sc. Tanja Kuštović i mr. sc. fra Zvonimir Brusač.

Prvom dijelu programa predsjedao je prof. dr. sc. Jure Zečević iz Zagreba, a drugom dijelu programa mr. sc. Vera Erl iz Osijeka.

U sklopu kolokvija prikazana je i multimedijalna projekcija Katice Branke Katalinić „Uz 105. godišnjicu rođenja fra Marka Japundžića“, u kojoj su sadržani glavni naglasci iz fra Markovog života i djelovanja, te prof. dr. sc. Jure Zečevića „Fra Marko Japundžić – student Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu“, u kojoj je prikazana arhivska građa iz perioda fra Markovog studija teologije.

Po završetku izlaganja održana je i plenarna rasprava koju je moderirao prof. dr. sc. Jure Zečević, u kojoj su, uz izlagače, sudjelovali i drugi prisutni.

Budući da se znanstveni kolokvij o glagoljašu fra Marku Japundžiću održao 22. veljače, upravo na dan koji je Hrvatski sabor proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva, sudionici simpozija su pozdravili i podržali sva postojeća nastojanja za očuvanje, njegovanje i veću prisutnost dragocjene hrvatske glagoljičke baštine u crkvi i društvu, te apelirali na još veće zalaganje u tom pravcu, u čemu fra Marko Japundžić svima može biti nadahnuće i uzor.

Nazočnima se obratio i načelnik općine Drenovci, gosp. Jakša Šestić, prof., zahvalivši organizatorima na izvrsnoj organizaciji, predavačima na zanimljivim predavanjima i osobito franjevcima trećoredcima glagoljašima, subraći pok. fra Marka, koji su u tako lijepom broju sudjelovali u programu kolokvija. Izrazio je uvjerenje da je kolokvij pridonio osvjetljavanju osobe i djela Drenovčanina fra Marka Japundžića, poželjevši daljnji uspješan rad na objavljivanju zbornika prezentiranih radova i na projektu cjelovitog objavljivanja svih spisa fra Marka i o fra Marku.

Sudionicima su podijeljene ukusno priređene tiskane knjižice sažetaka svih izlaganja i programi znanstvenog kolokvija.

Nakon okrepe i druženja u mjesnom župnom dvoru, na završetku programa euharistijsko slavlje predvodio je i prigodnu propovijed održao provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović, uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Željka Šimića i brojnih svećenika, u drenovačkoj župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela, u kojoj je fra Marko Japundžić kršten.

Jure Zečević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.